příspěvek na péči

Dobrý Den, pane Kráso s moji mamkou pobíráme oba invalidní důchod. Moje mamka pobírá invalidní důchod ve 3. stupni pres 10 000kč a já invalidní důchod ve 2.stupni v částce 3555kč.Sám ještě chodím do práce do chráněné dílny na zkrácený úvazek 37,5 hodiny a bez přesčasů mám 12500kč čistého.Mamka je momentálně v nemocnici a doktoři říkali že bude asi nemobilní. Chtěl bych se o mamku starat ale na to potřebuji peníze a čas. Chtěl bych aby se o mamku staral někdo v domácnosti a nechci aby musela jít do LDN nebo hospice. Bude mít nárok mamka na příspěvek na péči o kterém rozhoduje krajská pobočka úřadu práce?
 
Tomas Kovarik

Vážený pane Kovaříku,

je velmi pravděpodobné, že Vaše maminka bude mít nárok na příspěvek na péči. Dokonce si myslím, že jej již mohla pobírat. Doporučuji Vám, aby si Vaše matka požádala o přiznání příspěvku již při pobytu v nemocnici. Žádost se podává na formuláři, který najdete na www.mpsv.cz. Důležité je, abyste se domluvili kdo bude hlavní pečující osobou. Můžete to být i Vy, přestože pracujete. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.