Příspěvek na péči

Dobrý den pane Kráso, požádala mne paní ze sousedství o pomoc, protože neví zadali využila všechny dostupné prostředky při žádosti o příspěvek na péči pro svého manžela. Manžel se doma pohybuje s obtížemi o francouzských holích a mimo domov na vozíku s doprovodem. Mimo to se léčí na neurologii a dalších odděleních. Nemocí má více, ale nebudu Vás tím zatěžovat. Bohužel v žádosti o příspěvek nebylo uvedeno, že využívá služeb Charity. Při místním šetření bylo uvedeno, že nezvládá pouze 4body z 10. ale to se nezakládá na pravdě, a tak se odvolal 21.4 2017 podal žádost o příspěvek na péči 22.6.2017 rozhodnutím mu byl přiznán 1.stupěň 880,-Kč 27.6.2017 mu byl přiznán průkaz ZTP - těžké funkční postižení 11.8.2017 přiznán nárok na mobilitu Proti rozhodnutí o příspěvku na péči 1.stupně se odvolal. 2.11.2017 odvolání bylo zamítnuto. Následoval dopis ombucmance Marii Šabatové a stížnost na MPSV. Odpověď od ombucmanky byla doručena 13.3.2018. Odpověď z MVSP nijak nepomohla. Rodina bohužel nevyužila možnost podání správní žaloby a doba pro toto podání již vypršela. Prosím, zdali by jste mohl poradit, co je ještě možné udělat aby se příspěvek na péči zvýšil. Děkuji za odpověď Levová Jitka
 
Jitka Levová

Vážená paní Levová,

doporučuji Vaší sousedce, aby její manžel podal novou žádost o příspěvek na péči. Ať pán uvede, že došlo ke zhoršení zdravotního stavu. Pokud mu bude opět přiznán I. stupeň příspěvku, musí se do 15 dní odvolat. Pokud neuspěje s odvoláním, tak je lhůta 60 dní od doručení zamítnutého odvolání k podání správní žaloby, která se podává ke krajskému soudu, neplatí se žádné poplatky a nemusí jej zastupovat advokát. 

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.