příspěvek na péči

Dobrý den pane Kráso. Již jsem se Vás dotazoval, ale přesto bych poprosil znovu o Váš pohled na náš případ. Jen krátce shrnu, že momentálně řízení PnP běží bez přerušení už 3 roky a 6 měsíců. Proběhlo soudní řízení u Krajského soudu, který věc vrátil MPSV. Řízení tedy bylo obnoveno , ale výsledek stejný, tedy PnP nepřiznán, res. ponechán ve stupni 1. (dříve 3). Znovu jsme podali žalobu a čekáme ( MPSV v podstatě opsalo rozhodnutí , které soud již jednou zrušil). Předešlé soudní řízení trvalo 1,5 roku. Nyní lze znovu očekávat přibližně stejnou dobu. Je obvyklé, aby řízení PnP trvalo 5 let a déle? Ještě dodám, že pečující osoba byla také vyřazena z evidence ÚP pro odmítnutí nabízeného zaměstnání s odůvodněním, že péči v 1. stupni nemůžou v nabídce zaměstnání zohlednit (žádali jsme domácí práci, práci, či rekvalifikaci z důvodu neodkladné péče nedoporučil přímo ÚP ani ošetřující lékař příjemce péče). Děkuji za odpověď. Leopold
 
Leopold

Vážený pane Leopolde,

přiznám se, že to je velmi složitá situace. Problém je v tom, že během těch 5 let se mohl zdravotní stav výrazně zhoršit, k čemuž zřejmě MPSV ve svém stanovisku nepřihlédlo. Nejlépe by bylo požádat Krajský soud, aby v rámci nového řízení požadoval nové posouzení zdravotního stavu a oprovedení nového sociálního šetření. Čímž by se zohlednil současný zdravotní stav a míra závislosti.

Pokud nepobíráte invalidní důchod a nejste v evidenci ÚP, tak Vám vzniká dluh na zdravotním pojištění. I bez jakýchkoliv příjmů jste povinnen platit minimální zdravotní pojištění, které činí 1337,- Kč měsíčně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji