Příspěvek na péči

  Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na příspěvek na péči na syna. Mám syna se středně těžkým mentálním postižením. Syna mám v osvojení od jeho 9 měsíců, příspěvek na péči jsem si vyřizovala až v jeho 13 letech, když jsem se o tomto dozvěděla ve speciální škole, kam syn ještě nyní dochází do praktické školy (je mu 19 let). Nikdo mi o ničem takovém neřekl a se synem byly a jsou zvýšené náklady. Chci se zeptat jestli jde žádat nějak zpětně o nějaký příspěvek na syna. Dál bych se chtěla zeptat jak je možné, že do 18 let měl syn příspěvek na péči 3. stupeň a nabitím 18 roku věku mu toto snížili na 1. stupeň, což dělá dost velký finanční rozdíl, i když má potřeby a zvýšené náklady syn pořád stejné a mám ještě další 4 děti se kterými jsem po rozvodu sama. Jde s tímto něco dělat, když mi paní na sociálce řekla, že je syn nabitím plnoletosti soběstačný. Děkuji Tomášková  
 
Tomášková

Vážená paní Tomášková,

pokud Váš syn pobírá PnP od 13 let a dnes je mu 19, tak je to v zásadě v pořádku, protože PnP je vyplácen pečujícím osobám od roku 2007. Předtím mohl rodič pečující o dítě obdržet příspěvek při péči o osobu blízkou. Vzhledem k tomu, že zákon již neplatí, nelze žádat nic zpětně. Doporučuji Vám, abyste okamžitě požádala o invalidní důchod pro Vašeho syna pro invaliditu z mládí. Žádost se podává na OSSZ.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.