Příspěvek na péči

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat: můj tchán (86let) doma upadl a způsobil si těžké poranění hlavy. V současné době je v nemocnici. Komunikuje, ale sám si nedojde na WC, neobleče, není schopen provádět hygienu apod. Zároveň má často stavy, kdy je dezorientován. Na základě informace lékařů nebude moci být po propuštění z nemocnice doma sám. Budeme muset o něho zajistit celodenní péči. Prosím o radu, zda byl měl nárok na příspěvek na péči a zda o něj lze požádat již nyní, když je v nemocnici. Ptám se z toho dlůvodu, že vyřizování a posuzování PnP trvá dlouhou dobu. Děkuji a přeji hezký den.
 
Jitka

Vážená paní Jitko,

pravděpodobně úřad nebude chtít žádost Vašeho tchána přijmout, protože je v nemocnici. Ale vzhledem k urychlení věci by bylo dobré již nyní požádat o příspěvek na péči. Žádost musí podat Váš tchán. Formulář žádosti najdete na www.mpsv.cz a žádost pošlete určitě doporučeným dopisem.

S pozdravem Vácĺav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.