Příspěvek na péči

Dobrý den! Staráme se o babičku (83 let) a v listopadu jsme si zažádali o PnP. Paní úřednice si všechno napsala, babička potřebuje péči již každý den, nezvládá péči o domácnost, péči o zdravý, tělesnou hygienu, má krátkodobou pamět, špatně se orientuje, sama si již nikam nedojde, chodí o holi a chůze a stání je pro ni velmi namáhavé (bydlí ve 3. patře bez výtahu)... Při oblékání a obouvání jí pomáháme. Také jí dovážejí obědy pro diabetiky. Neudrží už ani moč a občas i stolici, takže používáme inkontinenční podložky a plenkové kalhotky! Žádné aktivity nemá... Náš doktor byl také obeznámen. V březnu nám konečně přišlo Vyrozumění, že babička není schopna zvládat pouze 3 životní potřeby(tělesná hygiena, péče o zdraví a péče o domácnost)!!! Podle mě je to naprostá blbost, několikrát jsem si četla zákon a babička má nárok minimálně na II. stupeň... Chceme se jít ještě seznámit s podklady, nevím, jaké bude jednání, ale chtěla bych poprosit o pomoc, co máme udělat, jestli se máme odvolat nebo existuje ještě něco jiného? Předem moc děkuji za odpověď! L.
 
Lucie

Vážená paní Lenko,

nepochybně máte pravdu, že posouzení bylo provedeno špatně. Doporučuji Vám, aby se Vaše babička odvolala. Odvolání se posílá prostřednictvím úřadu práce na MPSV ČR, odbor odvolacích agend, Podskalská 19, 128 02 Praha 2.  Posílám Vám vzor odvolání. Pokud byste souhlasili se zveřejněním tohoto případu, napište mi prosím na v.krasa@nrzp.cz Váš souhlas, spojení na Vás a porobnosti případu.

S pozdravem Václav Krása

VZOR Odvolání proti rozhodnutí o odejmutí (nepřiznání) příspěvku na péči

Důležité informace:

Při sepisování odvolání vycházejte z vyhlášky č. 505/2006 Sb., přílohy č.1, v účinném znění, která stanovuje bližší popis 10 základních životních potřeb, které jsou rozhodné pro přiznání příspěvku na péči. – přikládám v příloze

Upozornění – u osob DO 18-ti let se nehodnotí úkon péče o domácnost, ostatní úkony se hodnotí s ohledem na vývoj dítěte (tedy srovnání pomoci zdravému dítěti a dítěti se zdravotním postižením).

 

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí

adresa

 

Prostřednictvím

Krajské pobočky

Úřadu práce
adresa

 

 

·         Created by Readiris, Copyright IRIS 2005

V………………. dne………………..

 

 

Odvolání proti rozhodnutí krajské pobočky úřadu práce……………..čj...., ze dne ..., ve věci odejmutí (nepřiznání) příspěvku na péči

 

Výše uvedeným rozhodnutím mi byl odejmut (nebyl přiznán) příspěvek na péči. Toto rozhodnutí je zdůvodňováno tím, že příspěvek nepotřebuji vzhledem ke zdravotnímu stavu, neboť nepotřebuji pomoc jiné fyzické osoby při naplňování základních životních potřeb daných vyhláškou č. 505/2006 Sb. , přílohou č.1.Proti tomuto rozhodnutí se odvolávám z následujících důvodů:

 

1. Jak vyplývá z dokumentace, např. ze zápisu místního šetření, výše uvedené rozhodnutí nemá v provedeném místním šetření oporu.

Domnívám se, že lékař posudkové komise nepostupoval správně při zhodnocení mé schopnosti zvládat základní životní potřeby a nepřihlížel právě k výsledku místního šetření. (Zde popsat CO konkrétně v odvolání napadáte – výše uvedené informace jsou spíše příkladem!)

Místním šetřením v přirozeném prostředí bylo zjištěno, že nezvládám ……………………………Lékař posudkové komise (srovnání výsledku místního šetření a závěru LPK) naprosto pominul veškeré skutečnosti a příspěvek na péči odejmul (snížil jeho stupeň, nedoporučil jeho přiznání).

 

2. Trpím ...................... Jde o postižení, které vyžaduje .........................................................

V následujících řádcích si dovolím shrnout, které základní životní potřeby dle vyhlášky č. 505/2006 Sb., přílohy č.1, nezvládám, zvládám pouze s dopomocí, nebo jen pod stálým dohledem:

 

ZDE je třeba vycházet z přesného popisu jednotlivých základních životních potřeb!

 

a) Mobilita:
Nezvládám chůzi krok za krokem, popřípadě i s přerušováním zastávkami, v dosahu alespoň 200 m, a dále chůzi po schodech v rozsahu jednoho patra směrem nahoru i dolů.
d) Stravování:
Nejsem schopen nápoj nalít, stravu naporcovat a naservírovat.

e) Oblékání a obouvání:
Nezvládám se samostatně oblékat a obouvat se, svlékat se a zouvat se.

f) Tělesná hygiena:
Nejsem schopen se samostatně umýt, osušovat si jednotlivé části těla, provádět celkovou hygienu a česat se.
g) Výkon fyziologické potřeby:
Nejsem schopen samostatně provést očistu a používat hygienické pomůcky.
j) Péče o domácnost:
Nejsem schopen obstarat si běžný nákup, ovládat běžné domácí spotřebiče, uvařit si teplé jídlo a nápoj a vykonávat běžné domácí práce.

 

Jak vyplývá z výše uvedeného, nebyla při posuzování míry závislosti mé osoby vzata v potaz výše uvedená kritéria posouzení zvládání základních životních potřeb. Protože potřebuji každodenní pomoc nebo dohled při ….6….. základních životních potřebách, které nezvládnu sám, věřím, že odvolací orgán posoudí stupeň závislosti u mé osoby spravedlivě, objektivně a stejně tak ve věci rozhodne.

 

S poukazem na shora uvedené skutečnosti navrhuji, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí jako odvolací orgán napadené rozhodnutí změnil tak, že se přiznává II. (I., III., IV.) stupeň míry závislosti.

  S pozdravem

Jméno a příjmení

Datum narození

Adresa

 Příloha:

Kopie lékařské zprávy

(není nutné, stačí označit důležité lékařské zprávy k Vašemu zdravotnímu stavu, např.

Výše uvedené argumenty si lze potvrdit v lékařské zprávě MUDr. Slavíčka sídlem……………….)

 

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.