Příspěvek na péči

Dobrý den, mám 4-letou dceru Lilianku, které 9.12.2010 diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukémii. Skoro rok jsem s ní strávila v nemocnici, kde podstupovala velmi agresivní chemoterapii. Když ji byla nemoc zjištěna byli jí 2 roky a já tudíž pobírala rodičovský příspěvek. V nemocnici mi byla poskutnuta rada,ať si vyřídím příspěvek na péči. Nepokládala jsem to za nutné a důležité...jelikož jsem pobírala rodičovský příspěvek.Ten mi ve věku dítěte 3 let ukončili a já si musela zařídit příspěvek na péči. Přiznali mi na Lilianku 2 stupeň na 1 rok. Od přiznání uběhl rok, Lili je pořád v léčbě, pořád bereme chemoterapii a při dalším posuzování zdravotního stavu nám  příspěvek od 01/13 prý nenáleží. Pracuji jako vychovatelka s mentálně postiženými, mám smlouvu na neurčito a momentálně mám vyřízeno neplacené volno. Tudíž místo mi drží. Dali mi 8 dní na vyjádření...jelikož k posudkovému lékaři byla podána zpráva jen od dětské obvodní...což jinou náš soc. úřad nepožadoval......sem si sama oběhla našeho onkologa a psychologa a dodala soc.i zprávy od nich. Teď čekáme, jak to dopadne. Chtěla jsem Vás jen poprosit o názor. Pokud mi to zruší....nevím kam se obrátit....Lili do školky onkolog ještě nepustí, do práce nastupuji až v 09/13, tudíž se nemůžu nikde nahlásit na úřad....jelikož mi drží místo. Budu si muset  platit soc. a zdra. pojištění...kdo bude proplácet dceři chemoterapii( bere léky), jízdné na kontroly.  Je to vůbec možné, když je v léčbě, bere chemoterapii, která sebou přináší různé komplkace, aby to vedlo ke zrušení? Děkuji za odpověď. S pozdravem Blanka
 
Blanka Liebezeitová

Vážená paní Liebezeitová,

doporučuji Vám, abyste podala okamžitě odvolání proti rozhodnutí, a to na odbor odvolacích agend, MPSV ČR, Podskaská 19, 128 02 Praha 2. Odvolání se podává písemně prostřednitvím vašeho Úřadu práce.

Pokud jste se již odvolala a neuspěla, můžete podat ještě správní žalobu, kterou bych Vám doporučoval. Správní žaloba se podává ke Krajskému soudu a nepklatí se žádné poplatky a není třeba advokát.

Ve Vaší těžké situaci bych ještě doporučil napsat paní ministryni dopis, ve kterém ji vylíčíte Vaše problémy. Dopis adresujte elektronicky na ludmila.mullerova@mpsv.cz.

S pozdravem Václav Krása