Předčasný odchod do důchodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda v případě předčasného odchodu do důchodu (v dubnu 2010) o tři roky bych měla vyměřený důchod nižší, než kdyby se mi podařilo na ty poslední tři roky získat zaměstnání, ale cca o 5000 Kč nižší, než jsem měla dosud. Slyšela jsem, že do výše důchodu je posledních 5 let rozhodujících. Proto chci vědět, jestli by mi o tolik nižší příjem spíš neuškodil. Děkuji za odpověď     Věra Matoušů
 
V?ra Matouš?

Vážená paní Matoušů,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR, odpověď viz níže.

S pozdravem

Václav Krása

Dobrý den

 

Odpovídám na Váš dotaz týkající se předčasného odchodu do důchodu.

 

Dle právní úpravy platné od 1. 1. 2010 (zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění se k tomuto datu totiž novelizuje), můžete odejít do předčasného důchodu 3 roky před dosažením důchodového věku za podmínky, že získáte potřebnou dobu pojištění. Novinkou je, že potřebná doba pojištění se bude od příštího roku postupně navyšovat.  Zatímco nyní stačí pro nárok na předčasný starobní důchod doba pojištění 25 let, v roce 2010 to bude 26 let, v roce 2011 již 27 let a tak dále vždy o rok až do roku 2018.

 

Pokud se rozhodnete pro předčasný důchod, musíte vzít v úvahu, že Vám důchod bude již trvale krácen. Dle právní úpravy platné od 1. 1. 2010 se výše procentní výměry starobního důchodu snižuje za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání starobního důchodu do dosažení důchodového věku o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 720 kalendářních dnů, a za období od 721. kalendářního dne pak o 1,5 % výpočtového základu.

 

Kdyby se Vám podařilo získat na poslední tři roky před dosažením důchodového věku zaměstnání, tak se tomuto krácení vyhnete a Váš důchod by byl pravděpodobně vyšší, i když byste vydělávala o 5000 Kč méně. Rozhodným obdobím pro výpočet důchodu není pouze posledních 5 let. Do rozhodného období pro stanovení osobního vyměřovacího základu se zahrnují všechny kalendářní roky od roku 1986.

 

Výši předčasného důchodu si můžete orientačně spočítat na kalkulačce, kterou najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ( www.mpsv.cz – odkaz důchodové pojištění – důchodové kalkulačky). Přesný odkaz je: http://www.mpsv.cz/cs/2435

 

Pro zjištění údajů nezbytných pro výpočet můžete požádat Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Informativní list obsahuje přehled dob důchodového pojištění a za dobu od roku 1986 přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob. ČSSZ ho pošle do 90 dnů ode dne doručení žádosti. Ta musí obsahovat rodné číslo žadatele, příjmení, jméno, rodné příjmení a adresu. Žádost lze podat písemně na adresu: ústředí ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5.

 

S pozdravem a přáním příjemného dne

Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí poradny pro osoby
se zdravotním postižením a seniory
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332