předání dokladu o péči na příslušná místa..kdy a kam?! připojištění prac neschopnosti při péči o Os.blízkou

Dobrý den pane Kráso Omlouvám se , ale musím napsat doplňující dotaz k minulé otázce. Potvrzení o péči o maminku sem dostal v pěti originálech, ale jediný kdo o něj měl zájem byla moje zdravotní pojišťovna a té jsem ho předal. Už si připadám divně. Kdy mám prosím Vás toto potvrzení předat na úřad práce ,mám jim ho vnutit teď?! a nebo po ukončení péče o maminku? Na UP Brno venkov na Šujanově nám. ho nechtěli. Na OSSZ Brno-venkov na Kounicově ul.14 ho budou chtít až po ukončení péče. Druhý dotaz se týká mojí případné pracovní neschopnosti v období péče o maminku. Je mi jasné , že moje zdravotní pojišťovna, když onemocním třeba za rok,mi nemocenskou v období péče proplácet nebude. Ale jsem z důvodu bývalého náročného a nebezpečného povolání připojištěn u jiné pojišťovny , jak na úraz , tak na pracovní neschopnost delší jak 14 dní s denním finančním plněním. Může mi lékař vystavit v tomto období doklad o pracovní neschopnosti, když třeba vážně či jakkoli onemocním , abych ho mohl doručit této pojišťovně a popř. dalším místům o kterých nevím?! Nebo mám tuto drahou pojistku s denním plněním na toto období péče radši vypovědět? , když jako nezaměstnaný pečující člověk o osobu blízkou nemám nárok po např. roce péče při onemocnění na vystavení dokladu o pracovní neschopnosti?! Dále by mě zajímalo na co budu mít případně nárok když v období péče např. po dvou letech třeba dlouhodobě onemocním a nebudu se moct už starat a budu muset péči o maminku přenechat nějakému ústavu pro seniory?! Dostanu nějaký příspěvek na život?, nemocenskou? a nebo nic? Ještě jednou děkuji za odpověď Pavel
 
Pavel

Vážený pane Pavle,

vůbec nerozumím tomu, že ÚP, který je příslušný bydliště Vaší maminky a vyplácí ji PnP nechtěl prohlášení o hlavní pečující osobě. Tomu nerozumím, protože na základě tohoto prohlášení Vám je počítána náhradní doba pro starobní důchod a jste zdravotně pojištěn.

Pokud byste onemocněl a jste komerčně připojištěn, tak samozřejmě, že lékař Vám vystaví pracovní neschopnost a na základě toho Vám bude pojuišťovna vyplácet částku vyplývající z Vašeho pojištění. Lékař totiž je povinnen vydat pracovní neschopnost na požádání, i když osoba není zaměstnána.

Pokud jde o Vaše zajištění v případě, že přestanete pečovat o vaši maminku, tak bohužel to je velmi špatné. Musel byste se okamžitě přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a na základě toho byste měl nárok na dávky hmotné nouze. Pokud byste onemocněl, tak by vlastně ten stav byl stejný. V případě, že byste pobíral příspěvek z vašeho komerčního připojištění, tak by se o to snižovaly dávky hmotné nouze.

NRZP ČR dlouho usiluje právě o to, aby lidé, kteří pečují o osobu blízkou a náhle z různých důvodů přestanou pečovat, měli nějaké zajištění po určitý čas, než si dokáží zajistit zaměstnání a podobně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji