požádat ministra o zmenu tvrdosti zákona

Jěšte Vás budu otravovat kvuli synovi nám nekdo poradil požádat ministra o zmenu tvrdosti zákona tak bych se chtela zeptat jak to mám udelat protože malej má v každyzpráve z motole psany kritická vrozená yvojová vada  a socialní to nebere tak jestoli se máme o to pokusit a jak se to dela  aana jakou adresu napsat dekuji ještě jednou za vaše odpovedi ale synova nemoc jeopravdu těžká a nákladná a navíc je to vada kerou doktoři nepoznali a tím ted trpí nejen malej ale i cela rodina jak psychycky tak finančne dekuji za pochopení Březíková
 
nada b?ezikova

Vážená paní Březíková,

domnívám se, že opravdu nemá smysl žádat ministra o zmírnění tvrdosti zákona. V tomto případě, dle mého názoru takto postupovat nelze, protože zákon jasně stanoví kritéria pro přiznání jednotlivých stupňů míry závislosti. Především je však velký problém hodnotit míru závislosti u ročního dítěte. Schopnosti dítěte se zdravotním postižením a schopnosti dítěte bez zdravotního postižení v tomto věku nelze téměř rozeznat. Příspěvek na péči neslouží ke kompenzaci daného onemocnění, ale ke kompenzaci sociální situace, která je se zdravotním postižením spojena. Vzhledem k tomu, že i o zdravé roční dítě byste musela pečovat prakticky stejným způsobem jako o Vašeho syna, který je těžce zdravotně postižen tak bohužel jeho onemocněním nevznikají sociální situace, které by ho prozatím výrazně odlišovaly od zdravých dětí. Jiná situace může být za několik let, ale bohužel v současné době to skutečně nemá smysl.

Pokud máte mimořádné výdaje spojené s onemocněním Vašeho syna a nemáte dostatek finančních prostředků, bylo by dobré obrátit se na odbor sociální péče Vašeho města a požádat je o mimořádnou finanční výpomoc. Finanční situaci opravdu nelze nyní řešit příspěvkem na péči.

S pozdravem.

Václav Krása