posouzení stupně závislosti

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na posuzování stupně závislosti a to konkrétně na bod "Výkon fyziologické potřeby" v popisu se uvádí schopnost použití WC. Zde mi dovolte dotaz. Jedná se při posuzování vyloženě o použití místnosti WC, nebo může být tato "mistnost" nahrazena toaletní židlí vedle postele. Moje matka po amputaci diabetické nohy ve stehně a další amputací 3 prstů na druhé noze není schopna použít WC. Přemístí se pouze z postele nebo vozíku na toaletní židli. Pracovnice ÚP při návštěvě v tomto neshledala problém. Předem děkuji. S pozdravem Vaculík Marek
 
Vaculík Marek

Vážený pane Vaculíku,

schopnost plnění základní životní potřeby se vždy srovnává se standardem. Standardní je používat speciální místnost. Vyhláška č. 505/2006 Sb., uvádí, že pokud není základní životní potřeba plněna pouze částečně, počítá se, jako by klient ji nedokázal zvládnout. Standardní není používání toaletní židle, protože tu musí někdo vyprazdňovat, umývat a podobně, což určitě Vaše matka nedokáže. Z tohoto důvodu se domnívám, že základní životní potřeba byla vyhodnocena špatně, a to v rozporu se zákonem.

Pokud Vaší matce chybí jedna základní životní potřeba, aby jí byl zvýšen stupeň závislosti, doporučuji Vám, aby se odvolala. Odvolání musí poslat do 15 dnů od doručení rozhodnutím, a to prostřednictvím ÚP, který vydal rozhodnutí, přičemž odvolání se adresuje na odbor odvolacích agend MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 2.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji