PNP u dítěte do 2 let

Vážený pane Krása, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem ohledně možnosti získání příspěvku na péči o 19 měsíčního syna s řadou zdravotních problémů. Zažádat si o příspěvek nám doporučily paní z rané péče, které k nám chodí kvůli synovu postižení zraku. Syn má vrozenou oční vadu-oční albinismus (nedokonale vyvinutá sítnice kvůli chybění pigmentu), dalekozrakost a astigmatismus, nosí brýličky +2,5D ale přes to vidí nedokonale, má problém s orientací v prostoru, neodhadne dobře vzdálenost, velmi často naráží hlavičkou o vše kolem, hodně padá, je pořád samá modřina. Má též vrozenou urologickou vadu která se bude muset operovat, neurologické problémy-hypotonii(od 2 měsíců věku dosud cvičíme Vojtovou metodou, stav se zlepšil, začal chodit, i když vadně). Syn se samozřejmě sám nenají a stravu musí mít kašovitou, nezvládá kousání a žvýkání. Kromě toho syn nemluví a bohužel ani nerozumí většině slov a pokynů, už nás kvůli tomu sleduje dětská psychiatrička-má podezření na poruchu autistického spektra. Navíc má syn pravděpodobně potravinovou alergii (časté průjmy s hlenem)a lehčí atopický ekzém. Chci se zeptat, jaká kritéria se posuzují u takto malých dětí? Našla jsem jen obecných 10 bodů, ale není mi jasné, jak jsou kritéria upravena dle věku u dětí do 2 let. Jaká je podle Vás šance na splnění kritérií alespoň pro přiznání 1. stupně? Děkuji moc za Váš čas a cenné rady, s pozdravem Mária Freibertová
 
Mária Freibertová

Vážená Freibertová,

především Vám doporučuji, abyste si o PnP požádali. Žádost se podává na Úřad práce. Formulář žádosti najdete na www.mpsv.cz. Doporučuji žádost poslat doporučenou poštou. Oněch 10 základních životních potřeb jsou jediná kritéria pro posuzování nároku na PnP. Tato kritéria zavedl pan Drábek a dle mého názoru jsou chybná a nedostačující. Sociální pracovník i posudkový lékař, u malých dětí, posuzují míru závislosti na péči, ve srovnání se zdravým dítětem. U malých dětí je zpravidla přiznáván příspěvek v 1. stupni. Tak jak dítě roste a prohlubuje se případný rozdíl mezi dítětem se ZP a zdravým dítětem, tak je potřeba opakovaně žádat o vyšší stupeň PnP.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.