PnP odvolání nebo znovu podat žádost

Dobrý den, mám těžce nemocného manžela (zhoubný nádor mozku, umírá). Před třemi měsíci byla u nás soc. pracovnice na posouzení a následně pan doktor. Posudková lékařka ale neuznala orientaci  a jídlo, přestože doktor napsal že je orientován a nají se lžící pouze při zlepšeném stavu jinak ne.  Má mít st. III. ,a budou vydávat nyní rozhodnutí. Jenže manžel se velmi zhoršil, už jen leží, přestává jíst a pít. Byl přijat do domácího hospice a bude mi s ním pomáhat sestřička doma. Doktor sepsal zprávu o jeho aktuálním stavu. A ted´moje otázka: mám podat odvolání proti III, st a připojit tuto lékařskou zprávu a požádat o IVst.,nebo musím podat novou žádost? Ta naše soc.pracovnice mi řekla, že se posouzení dělá jen k tomu dni kdy soc. pracovnice navštíví domáctnost a doktor napíše zprávu, tedy před těmi třemi měsíci.  To ale znamená, že pokud se ten člověk v průběhu posuzování zhorší, nebo i zemře, nemáte šanci ani o zvýšení požádat, protože nevíte jaké bude hodnocení posudkového lékaře. Tady to trvá tři měsíce, ale jak tu někteří píší, že někde to trvá i rok, potom o nějaké pomoci lidem pečujícim se nedá ani mluvit. Mimochodem naše posudková lékařka a i mezi lékaři  se jí říká kat, hodnotí tak, že pokud člověk nechodí, je na plenách, leží, ale rukou ještě přiloží lžíci k ústům má III.st a až teprve tu ruku nezvedne patří do IV.st, jenže ta hranice trvá jeden den. Děkuji za odpověd´.
 
Hana

Vážená paní Hano,

doporučuji Vám, abyste podala novou žádost o přiznání IV. stupně PnP s tím, že manžel se výrazně zhoršil a žádost podáváte na základě lékařského posudku, který přiložíte k žádosti. Možná že ÚP nebude chtít přijmout Vaši žádost, proto Vám doporučuji, abyste ji dala přes podatelnu a nechala si potvrdit kopii žádosti a nebo poslat doporučeným dopisem. Do žádosti rovnou napiště, že žádost je podávána i s vědomím, že nyní posuzující orgán rozhoduje o přiznání III. stupně PnP. Došlo však k takovému zhoršení zdravotního stavu, který odpovídá IV. stupni a uveďte také, že Váš manžel je v domácí hospicové péči.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.