PnP

Dobrý den. Manželce byl přiznán v minulém roce PnP 3. stupně. Nyní jsem se dozvěděl, že jako hlavní pečující osoba bych měl tuto skutečnost nahlásit na OSSZ ohledně započítávání doby do důchodu. Co k tomu potřebuji, pouze rozhodnutí manželky o přiznání PnP nebo ještě nějaké další doklady? Případně jak dále pokračovat? Děkuji za odpověď
 
Rudolf

Vážený pane Rudolfe,

měl jste napsat na Úřad práce, že jste hlavní pečující osobou a Vaše paní toto prohlášení musí podepsat, že s tím souhlasí. Toto prohlášení odevzdáte na Váš ÚP. Domnívám se, že ÚP automaticky nahlásí OSSZ, že jste hlavní pečující osobou a tudíž neplatíte pojistné a doba péče Vám je počítána, jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění. Pokud jste tak neučinil, domluvte se s ÚP o potvrzení od kdy jste pečující osobou a potvrzení předejte na OSSZ. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.