Péče v domově seniorů

Dobrý den pane Kráso, obracím se na Vás s tímto dotazem: mám tchána (86 let)v domově seniorů, jehož zřizovatelem je kraj. Tchán je ležící a moc s personálem ani s námi nekomunikuje. Jeho syn ho denně navštěvuje a již několikrát nalezl svého otce  po několik dní ve stejném špinavém oblečení, utěrka černá, špinavý hrnek s plísní, oblečení ve skříni naházené. Tchán hodně zhubl, protože místo aby si ošetřovatelky daly práci s tím, aby ho nakrmily, tak mu dají dia sušenky, kterých mu tam jeden den přineseme 10 balíčků a druhý den odpoledne má poslední! Horší je to, že tchán má značné proleženiny a mám pocit, že péči o něj nevěnují takovou pozornost jakou by měly. Údajně ho polohují(nikdy jsme ho neviděli v jiné poloze než na zádech), ale on se jim zase otočí. Když jsme na tyto nedostatky upozornily ošetřující personál, tak jejich reakce byla takové, že se o něj máme starat sami a že za ty peníze, které za to dostávají tak víc dělat nebudou a že si můžeme jít stěžovat. Chápu, že je to práce velice těžká, ale nikdo je přeci nenutí, aby ji dělali. Péče je v tomto domově nedostatečná, přesto, že domov pobírá na tchána i PnP v nejvyšší výši. Prostě hrozné a nedůstojné! Chci se zeptat, který orgán je kompetentní provést v takovémto zařízení kontrolu a nařídit nápravná opatření a ještě, zda mi můžete poradit, který lékař může napsat předpis na antidekubitní matraci či podložku. Děkuji za Vaši záslužnou práci. Jitka
 
Jitka

Vážená paní Jitko,

doporučuji Vám, abyste se obrátili na krajské pracoviště ÚP a požádali o provedení inspekce kvality sociálních sklužeb v uvedeníém domě seniorů.

Doporučuji Vám to udělat písemně s uvedením konkrétních údajů, podání podat přes podatelnu úřadu nebo dopisem. Jde o to, aby se úřad začal touto věcí zabývat. Pokud by se delší dobu nic nedělo, napiště mi na adresu v.krasa@nrzp.cz.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.