péče o osobu blízkou a založení živnosti jako vedlejší činnost

Dobrý den, mám péči o osobu blízkou s celodenní péčí (již 28let, 4 stupeň) a chci si zřídit živnost jako vedlejší činnost- můj dotaz je, zdali je v tomto případě možné - založení živnosti jako vedlejší činnost nebo musí být hlavní. Jednalo by se o malé podnikání s velmi malým příjmem, příjmy minus výdaje pro výpočet daně by byly spíš nulové, ale pro splnění zákonných podmínek by živnost byla lepší. Děkuji za odpověď Jana V.
 
Jana V.

Vážená paní Jano,

pokud nemáte jinou výdělečnou činnost, tak založení živnosti je jako hlavní činnost. Ono je to ale v zásadě jedno, protože vždy musíte platit minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Péče o osobu blízkou není zaměstnání. Samozřejmě Vám nic nebrání v tom, abyste si založila živnost. Naopak je to velmi dobře, abyste se zabývala i jinými činnostmi, než je péče o osobu blízkou. Nehrozí Vám krácení příspěvku na péči a dalších. Vřele doporučuji.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.