Péče o osobu blízkou

Dobrý den pane Kráso,prosím Vás o radu: chci dát výpověď v zaměstnání z důvodu péče o osobu blízkou (partner ve společné domácnosti po úrazu paraplegik), a zároveň se starat o souseda po mozkové mrtvici( nákupy,úklid,hygiena).Co musím udělat a kde vše nahlásit a co z toho pro mne vyplývá??? (soc. a zdrav.poj.a zápočet do důchodu???) Moc Vám děkuji za čas věnovaný mé situaci.
 
Vlasta

Vážená paní Vlasto,

především Váš partner musí mít trvalé bydliště společně s Vámi, musí pobírat příspěvek na péči nejméně ve II. stupni. Poté on písemně ohlásí na ÚP, že hlavní pečující osobou jeste Vy a Vy musíte písemně potvrdit, že s tím souhlasíte. Pokud vše výše uvedené budete mít za sebou, stanete se hlavní pečující osobou a tím jste sociálně i zdravotně pojištěna  a péče Vám je započítávána do odpracované doby. Pokud jde o souseda, je proces obdobný s tím, že v tomto případě nejste zdravotně a sociáloně pojištěna a tudíž Vám péče není započítávána do odpracovaných let. Zvažte ještě zda skutečně musíte rozvázat pracovní poměr. Možná by stačilo pouze si zkrátit pracovní dobu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.