Péče o osobu blízkou - jak postupovat?

Dobrý den pane Krása, Jsem vozíčkář ztp/p 4. pnp + důchod a pracuji. Přítelkyně také pracuje ( momentálně na dlouhodobější nemocenské) a zvažuje odchod ze zaměstnáni, na smlouvu na neurčito. Chtěla by být se mnou být doma a pečovat o mě jako o osobu blízkou a pobírat tak můj pnp. Chci se zeptat jak se v tomto postupuje? Co je potřeba zařídit aby přítelkyni stát hradil zdravotní a sociální? Je možné aby na pár hodin případně docházela do práce nebo je možné pobírat zároveň podporu v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. S úctou Honza
 
Honza

Vážený pane Honzo,

pokud pobíráte IV. stupeň pnp, tak stačí když Vaše přítelkyně vyplní společně s Vámi prohlášení o hlavní pečující osobě. Toto prohlášení Vám dají na Vašem ÚP. Vaše přítelkyně se zaváže, že je Vaší hlavní pečující osobou a Vy prohlásíte, že s tím souhlasíte. Předpokládám, že máte společné bydliště, nebo Vaše přítelkyně bydlí blízko Vás. Pokud opustí zaměstnání, tak bude automaticky zdravotně pojištěna a doba péče se jí počítá do náhradní doby pro starobní důchod. Může si i přividělávat, nebo pracovat na pracovní úvazek tak, aby zvládla péči o Vás. Je samozřejmé, že z výdělečné činnosti platí zdravotní i sociální pojištění, ale to jí bude zároveň zvyšovat základ pro výpočet důchodu.

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása