péče o dvě osoby blízké

Dobrý den, před rokem jsem rozvázala pracovní poměr z důvodu péče o dalšího člena rodiny. Jedná se o mého dospělého syna a moji skoro osmdesátiletou maminku. Důležité nyní je to, že oběma byl přiznán 1. stupeň závislosti. Jsem nyní na vedená na UP a bylo mi řečeno že pokud osoba v péči nemá přiznaný 2. stupeň závislosti budu vyřazena z evidence a je na mne nahlíženo jako na osobu bez jakýchkoliv překážek v práci. Prosím o radu, jak mám svoji současnou situaci řešit, když oba blízcí potřebují moji každodenní péči a zároveň bych se měla plně věnovat svému zaměstnání? Nemám šanci toto prostě skloubit. Jak se mám v klidu starat o mé potřebné blízké s tím, že jsem nějakým způsobem já zaopatřená, jak finančně tak sociálně?  Je to v tomto státě možné? Děkuji za Vaši odpověď
 
Dana Smutná

Vážená paní Smutná,

je nezbytné, aby jednomu z členů rodiny, kterým poskytujete péči, byl přiznán příspěvek na péči nejméně ve druhém stupni. Pokud to tak není a nestane se tak, tak nejste zdravotně ani sociálně pojištěna a je to pro Vás velmi komplikovaná situace, protože Vám vzniká dluh na zdravotním pojištění. Příspěvek na péči v I. stupni opravdu neopravňuje k poskyxtování širšího spektra služeb. Pokud Vaši blízcí potřebují opravdu péči po více hodin denně, tak došlo k chybnému posouzení jejich míry závislosti a je nutné podat novou žádost.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.