osoba blizka

Dobrý den, Mohl byste mi vysvětlit osobu blízkou pro Pnp 2st? Její znění nechápu. Uvádí se pokud spolu žijí v domácnosti; podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu. takže osobu blízkou můžu považovat svého otce, který žije v jiném městě a vypomáhá mi při péči o mojí dceru. Ona u něj je během školy -všední dny a víkendy je doma . Nezvládá denodeni dojíždění. Otec je ve stsrobnim důchodu. Chápu to dobře. Je moji povinností to nahlásit a tím pádem mi bude pozastaven PNP. A musím mít sepsanou nějakou dohodu? Jak je to splácením sociálního a zdravotního pojištění. Děkuji Holoubková
 
Holoubkova

Vážená paní Holoubková,

osobu blízkou stanoví § 24, odst. 1, zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění a platí i pro osoby blízké v případě PnP. 

1) osoby blízké se pro účely tohoto zákona považují manželé, příbuzní v řadě přímé, děti uvedené v § 20 odst. 1, sourozenci, zeť, snacha a manžel rodiče, a to kteréhokoli z manželů.

Ve Vašem případě Vám však doporučuji, abyste vůbec nic nikam nehlásila a neměnila, pokud to nepotřebujete pro sebe. Hlavní pečující osobu si stanoví rodina a nikoliv počet dní, které rodinný příslušník poskytuje péči. Pokud budete věc hlásit, čekají Vás jen potíže.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud si prohlédnete reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji.