odmítnutí předepisovat léky,které beru po mozkové příhodě

Vážený pane Kráso prosím o radu.Od r.1990 jsem měl plný inv.duchod po mozkové příhodě,a od 1.1.2010 mě převedli do starobního duchodu.Potud všechno v pořádku,až na to,že mě penzijní fond okradl o 7000kč,ale to není podstata problému.Pravidelně jsem chodil na kontroly a léky mi byly předepisovány bez problému,až do včerejšího dne t.j.22.10..2012.Muj obvodní lékař mi odmítnul napsat PENTOMER RETARD ,ŽE MUSÍM KE SPECIALISTOVI.ostatní léky jsem dostal a navštívil jsem odborného lékaře,kde mi bylo řečeno,že musím k odborníkovi na CÉVY Ten mi sdělil,že mi nic nenapíše,protože to mají zakazáno z ministersva zdavotnictví,z usporných duvodu.,anebyl mi nabídnut jiný.Puvodně jsem bral DUSODRIL potom záměna za TRENTAL a pak změna za levnější PENTOMER RETARD.Pokud na tomto léku závisí muj život, tak nenapsání tohoto léku je pokus o zabití člověka.Asi se pan ministr Heger vzhlédl v nacistické ideologijí A.Hitlera,který po nastupu k moci v Německu,začal likvidovat invalidy,práce neschopné,mentálně postižené a ruzné mrzáky. Mám 70 let ,ale to neznamená,že když to tady ruzní zloději rozkradli,tak se budou lidí likvidovat tím,že jim nedáme léky ,které si stejně platíme.ÁNO DO 70.PRACOVAT A PAK RYCHLE UMŘÍT.Zdravím a přeji hodně zdraví.
 
Jan Bortlík

Vážený pane Bortlíku,

pan předseda Bc. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na problematiku zdravotnictví. Na Váš dotaz se dá odpovědět celkem jasně. Léky má předepisovat lékař, který je ošetřujícím lékařem pacienta v případě jeho konkrétních zdravotních potíží. Váš praktický (obvodní) lékař postupuje přesně tak, jak by to mělo být běžnou praxí u všech lékařů. Tedy, on předepisuje léky pacientům na potíže, které on sám pacientům diagnostikuje (zjistí zdravotní problém) a je v tomto případě též pro tento zdravotní problém jejich ošetřujícím lékařem, (zároveň i léčí). Registrující praktický lékař totiž léčí své pacienty buď pro akutní onemocnění, nebo pro chronické choroby. V tom případě také sám rozhoduje o tom, na jaká vyšetřeni komplementu pacienta pošle, sám určuje jeho medikaci a také ji sám předepisuje.

Naproti tomu jiná situace je tehdy, když je pacient pro určitou diagnózu v péči (dispenzarizaci) specialisty. Ať už se jedná o kardiologa, neurologa, diabetologa, endokrinologa atd. Ve Vašem případě jde o cévního lékaře. V tom případě se ošetřujícím lékařem pro tu specifickou diagnózu stává specialista a jako ošetřující lékař je ze zákona povinen nejen pacientovi předepsat všechny léky, které ze své specializace ordinuje, v dostatečném množství do další kontroly, ale také je povinen sám pacienta odeslat na všechna vyšetření, která požaduje. Pokud zdravotní stav pacienta neumožňuje, aby se k němu na příští kontrolu dostavil sám, je specialista povinen pacientovi k příští kontrole vystavit příkaz ke zdravotnímu transportu. Tuto praxi upravil již Věstník VZP ČR č. 4/2000, Metodický pokyn VZP č. 15/2000 a je to běžná, platná i zaužívaná praxe.

Bohužel, tento systém je, z různých důvodů, často lékaři deformován. Proto jej ani samotní pacienti neznají. Častou praxí bývá, že všechny léky předepisuje svým pacientům právě jejich registrující praktický lékař, který je jim nejblíže a oni jsou tak s ním v nejčastějším kontaktu. Ať už z důvodu toho, že ke specialistovi je to pro pacienta příliš daleko a cesta je pro něj nepraktická, pacient potřebuje řešit rychle nějakou svou urgentní potřebu, nebo prostě proto, že lékař – specialista si tím usnadňuje situaci a „nezatěžuje si svůj limit na léky“, který má každý lékař s pojišťovnou smluvený. Jediným typem léku, který musí vždy předepsat specialista a nemůže ho předepsat praktický lékař je lék, který nese kódové označení „P“ (takový lék je vázán na odbornost specializovaného pracoviště). V poslední době ovšem zdravotní pojišťovny nekompromisně trvají na tom, aby byl zákon a metodický pokyn dodržovány. V praxi je totiž bohužel velmi častá situace, kdy registrující praktický lékař předepisuje pacientovi všechny léky „automaticky“ bez toho, že by jeho zdravotní stav ještě užívání takových léků vyžadoval. Celkově jsou u nás léky v některých situacích „nadužívány“. V situaci, kdy se všechny zdravotní pojišťovny snaží maximálně šetřit tedy požadují, aby nutnost užívání některých léků znovu zhodnotil a předepisoval lékař specialista, jak uvádím výše.

Velmi dobře chápu problém pacientů z malých míst, kteří se „jen kvůli lékům“ nechtějí „trmácet“ spoustu kilometrů ke svým specialistům do větších míst, či velkých měst. Vím, že je pro ně pohodlnější, aby všechny léky předepsal najednou jejich registrující praktický lékař (tzv. „obvoďák“). Velmi snadným řešením tohoto problému však je, že všem těmto pacientům jejich ošetřující lékař – specialista, napíše dostatečnou zásobu léků, která vystačí až do jejich pravidelné kontroly znovu u něj. To je ostatně i jeho zákonná povinnost.

Nejsem si ovšem jist, že v případě, pokud by to Váš zdravotní stav stále vyžadoval, by Vám Váš ošetřující lékař - specialista na cévy odmítl předepsat potřebný lék. Vystavil by se tak totiž velmi reálnému riziku, že v případě, že by se Váš zdravotní stav velmi zhoršil, nebo by dokonce došlo k Vašemu úmrtí, dojde k jeho trestnímu stíhání. Takové může vyústit až k zákazu jeho činnosti, příp. i k výkonu trestu odnětí svobody. Také argument tím, že lék nepředepíše z úsporných důvodů, neboť to „mají zakázáno z ministerstva“ mi připadá zcela nereálný. O žádném takovém pokynu doposud nevím. Reálnější by mi spíš připadala situace, že si uvedený lékař-specialista nechce zatěžovat svůj limit na léky, který na předpis od zdravotní pojišťovny má. Jako nejreálnější však vidím to, že Váš zdravotní stav vyhodnotil tak, že již není nutné abyste nadále uvedený lék užíval.

V případě, že s hodnocením lékaře – specialisty nesouhlasíte, můžete se nechat vyšetřit jiným odborným lékařem – specialistou. Pokud ani poté nebudete s řešením svojí situace spokojen, prosíme o sdělení této informace pacientskému ombudsmanovi nebo přímo na adresu NRZP ČR v.krasa@nrzp.cz, či Svazu pacientů ČR poradna.leky@pacienti.cz. Pokud to uznáte za potřebné, můžete se na uvedená místa obrátit již se svou současnou zkušeností s cévním lékařem, příp. si na něj můžete stěžovat přímo České lékařské komoře.

Závěrem prosím přijměte informaci, že NRZP ČR se stále velmi intenzívně snaží a v budoucnu bude snažit o nápravu dnešního, v mnoha směrech ve zdravotnictví zcela nevyhovujícího, stavu. Pokud obdržíme konkrétní podněty, pokoušíme se všemi nám dostupnými prostředky situaci vyřešit. K těmto jednáním však potřebujeme konkrétní podněty od klientů - pojištěnců. Zcela objektivně je však nutné dodat, že v současné době jsou všechna takováto jednání velmi obtížná, ne-li zcela nemožná, neboť MZ ČR velmi často vůbec na podněty profesních a zájmových skupin nereaguje a vůbec s nimi nekomunikuje. A to přesto, že takovýto jeho přístup není v souladu s platnými zákony ČR.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR