odlehčovací služba

Nevím, kam se mám obrátit o radu. Ošetřuji sama manžela parkinsonika - 3 roky intenzivně - není nikdo jiný v rodině, kdo by se o něho mohl postarat. V lednu příštího roku mě čeká operace malých kloubů u nohy s dobou léčení 6 -8 týdnů. Co s tak nemocným člověkem ? Již jsem se ptala v domovech důchodců, na LD i sociálních pracovnic, ale každý jen tzv. pokrčí rameny a řekne, že si to máme vyřešit v rodině, že pro takové případy nejsou lůžka. Pokud by stav byl na umístění v DD trvalý, tak tam by snad nějaká naděje byla, ale na přechodnou dobu ne , takové řešení nechci. Jsme z jižních Čech, okres Písek z malého města Mirotice. Prosím o jakoukoliv odpověď. Děkuji. Vlasta Čermáková
 
Vlasta ?ermáková

Vážená paní Čermáková,

existuje tzv. odlehčující služba, kterou by měli mít i poskytovatelé ústavní péče. To je právě na případy, kdy pečující osoba po určitý čas nemůže z různých důvodů poskytovat péči. Doporučuji Vám se obrátit na KÚ, odbor sociálních věcí a požádat je, aby Vám pomohl se zajištěním odlehčovací péče po dobu Vaší nemoci.

Pokud by nebylo toto účinné, tak nezbyde nic jiného, než se domluvit s nějakou osobou, kterou znáte, které věříte, zda by po tu dobu neposkytovala služby Vašemu manželovi s tím, že jí za to zaplatíte z příspěvku na péči.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji