odebrání příspěvku na péči o postiženou dceru

Dobrý den, asi před 14 dny mi byl jako opatrovnici /matka 55 let/ odebrán příspěvek na péči o osobu blízkou a to z 8.000 tis na 800,- Kč. Dcera v žádném případě nemůže pobývat sama ani minutu bez dozoru. Zpráva od doktorky z psychologie byla přiložena a posudkový lékař určil jak je výše uvedeno. Já jako opatrovnice jsem s ní doma 15 let a žádnou práci jinou tudíž nemám, protože jinak bych ji musela dát do ústavu. Dceři je 31 let. Podala jsem odvolání, zatím nemám žádnou zprávu. Stejně přijde den, kdy bude vše připraveno, abych musela podepsat to, co již mají dávno připraveno. Myslíte si, že by mohl někdo opatrovat dospělou osobu za 800,- Kč? Já jsem se zdravím velice špatně, musím dojíždět k doktorovi a nikdy jsem sanitku nepoužila, takže jsem aspoň já státní kase ušetřila velice moc peněz. Jsem zároveň psycholožka, učitelka, kuchařka a věnuji se ji celý den jak jen to je možné. Má sice obě nohy a obě ruce, ale mozek při porodu byl poškozen díky špatnému přístupu k porodu. Její stav není lepší, ba spíše naopak a proto když já jsem musela před 16 lety opustit práci a starat se o dceru, tak proč mi byla částka na péči odebrána. Má význam si stěžovat a podávat odvolání v Brně, ust. paragraf 4 odst. 2 zákona č. 582/1991 Sb. Jak může vůbec někdo posuzovat stav dcery, když ji posudkový lékař nikdy neviděl a nevyšetřil. Prosím o odpověď a děkuji za ni. Matka Jana Talašová
 
Jana Talašová

Vážená paníTalašová,

považuji rozhodnutí o snížení PnP Vaší dceři za nehoráznost. Pokud neuspějete s odvoláním, doporučuji Vám, abyste podala správní žalobu na postup posuzujícího orgánu. Jednak posuzující orgán má posoudit zdravotní stav a schopnost osoby zvládat jednotlivé životní aktivity. To se evidentně nestalo, protože posouzení proběhlo pouze na základě dokumentů. To by měl být hlavní argument Vaší správní žaloby. Ta se podává ke krajskému soudu, neplatí se u ní poplatky a nemusíte jí podávat prostřednictvím advokáta. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na poradnu NRZP ČR, tel 266 753 427, poradnanrzp@nrzp.cz, kde Vám pomohou se sepsáním žaloby.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.