odebrání PID

Dobrý den, jsem po operaci bederky (3.9.2008) a mám nález i na krční páteři, který mi nechtějí operativně řešit, je tam dost výrůstku na každém obratli. Jinak to píšou o bederní  takto - stabilisace spondylolistezy LS páteře s těžkým omezením dynamiky, napřímení bederní lordozy. Nemohu dlouho sedět, ani stát, daleko chodit, nic nosit, nenastydnout atd. Dnes jsem byla u posud. lékaře a byl mi odebrán PID a jsem "zdravá", mám prý pouze 20% snízenou prac. schopnost. Pochopitelně si podám odvolání, až mi přijde vyjádření z Prahy, ale nechápu, podle čeho to posuzují. Byla jsem na operaci ještě s jednou paní a ta dostala hned ZTP na rok po operaci a nyní má ještě rok dávky jako PID a pak má jen 1. stupeň.  Já měla sice jen posunutý obratel, ona vyhřezlou ploténku. Nevím, co je horší, špatné je asi oboje. Po starobní penze mám ještě 3 roky a bylo mi doporučeno, ať jdu na pracák a oni mi seženou práci. Pan doktor byl asi v dobré náladě a velmi žertoval. Práci nemají mladí a ja s omezením a stará ji seženu? Já vím, že mi moc neporadíte, ale musela jsem si postěžovat, protože jsem teď zůstala úplně bez prostředků. Děkuji za pochopení, ale to mi moc nepomůže, jen zahřeje na duši.
 
Vávrová Hana

Vávrová paní Vávrová,

doporučuji Vám tento postup.

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu.

Dále byste mohla využít možnosti předčasného odchodu do důchodu. Dojde sice k určitému zkrácení Vašeho starobního důchodu, ale možná by Vám to vyřešilo Vaši současnou situaci.

S pozdravem Václav Krása