Odebírání průkazů TP a ZTP

Pane Kráso, mám průkaz ZTP platný do 28. 2. 2013. Byla jsem si pro formuláře na nový /starý se prý neprodlužuje/ a paní mi řekla, doslova: to chcete pro sebe, ale vy chodíte!!! To nemáte šanci ho znovu dostat. ??? Krom rakoviny, operace páteře, selhání ledvin, /jsem rok po transplantaci/ mám artritidu 3 st. Někdy mám takové bolesti kotníků a nártů, že jsem ráda, když si mohu v MHD sednout, nebo dojet autem až před dům. Své nemoci jsem si nezapřičinila. Proč mám být takto potrestána? Samozřejmě žádost podám, ale jak jsem slyšela od jiných postižených, "je to neprůstřelné". A to ještě k žádost dávají formulář, kde se podepíšete s tím, že se proti rozhodnutí nebudete odvolávat. Mnoho lidí to jistě z neznalosti podepíše, takže nebudou mít šanci ani na odvolání. Lze tato situace vůbec řešit? V jiných zemích se o své postižené postarají - tam už mají demokracii. U nás je "demokracie" to, že ti silní utlačují slabší.
 
Kv?ta Šajnerová

Vážená paní Šajnerová,

doporučuji Vám podat žádost o průkaz ZTP, ale asi to budete mít těžké. Doporučuji Vám se případně odvolat nebo také podat  správní žalobu. Pokud Vám dávají podepsat papír, že se neodvoláte, tak to je nepřípustné. Prosím o oskenování tohoto dokumentu a poslání na adresu v.krasa@nrzp.cz. Při posuzování musíte hlavně prokázat, že daleko nedojdete apod.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.