Obrana proti posudkovému závěru

Dobrý den pane Kráso, chtěla bych Vás poprosit o radu - mám těžké zrakové postižení- makulární degeneraci - Stargardtova choroba. Před rokem mi byl přiznán invalidní důchod II. stupně s ponecháním pracovní schopnosti s podstatně menšími nároky na smyslové schopnosti ve smyslu § 5 písm. a) bod 1. vyhlášky č. 359/2009 Sb. Byla jsem zařazena do kapitoly VII., položka 6d uvedené vyhlášky. V okamžiku přiznání invalidního důchodu byla totiž má zraková ostrost ještě na úrovni horní hranice těžké slabozrakosti, pročež jsem měla za to, že posouzení posudkového lékaře je v souladu s ust. § 2 citované vyhlášky. Během uplynulého roku se však má zraková ostrost snížila pod dolní hranici těžké slabozrakosti obou očí na úroveň praktické slepoty - disponuji i odpovídajícím posudkem Ministerstva práce ve věci přiznání dávky na zvláštní pomůcku (jsem si vědoma, že tento posudek nemůže u OSSZ nic ovlivnit). Při KLP provedené po 1 roce však posudkový lékař k tomuto hledisku vůbec nepřihlédl a ponechal mě ve stejném stupni invalidity s poklesem stále o 60 % prac. schopnosti, avšak ještě více omezil moji práceschopnost - v podstatně menším rozsahu a intenzitě Já již 3/4 roku pracuji za podmínek definovaných v § 6 citované vyhlášky - což jsem posudkovému lékaři sdělila. Veškeré vybavení pracoviště jsem musela pořídit sama a naučit se s nimi pracovat (kamerové lupy, digitální lupa), soukromé pomůcky umístit na pracoviště. Zaměstnavatel mi přispěl částkou 15.000,- Kč před zdaněním. Již rok čekám na vymezení chráněného pracovního místa (u zaměstnavatele jsem již 16. rok) a přidělení vlastní kanceláře (zatímco můj kolega takovou samostatnou kancelář obývá). Zaměstnavatel mi v žádném případě nepovolí 1/2 úvazek, je pro něho schůdnější přidělit mi méně práce na plný úvazek či úvazek snížený max. o 2 hodiny. Omezení práceschopnosti tak nepovede k ničemu jinému, nežli k výpovědi. Můžete mi prosím poradit, zda mám možnost požádat o změnu posudkového závěru ve smyslu přeřazení do položky 2a výše citované vyhlášky? Popř. zda mám možnost podat stížnost na posudkového lékaře, když proti posudku není připuštěn opravný prostředek? Při setrvání v položce 6d nedosáhnu na plný invalidní důchod ani při úplné slepotě. Moc Vám děkuji, že se budete mému dotazu věnovat.
 
Markéta Matasová

Vážená paní Matasová,

trošku Vašemu dotazu nerozumím. Pokud jste byla před rokem posouzena, tak dnes opravdu nemůžete podat žádný opravný prostředek, protože ten je možné podat do 30 dnů od doručení rozhodnutí. Vy si však můžete podat znovu žádost o zvýšení stupně ID na III. stupeň. Tato žádost půjde v řádném správním řízení. Pokud Vám nebude přiznán ID III. stupně, tak Vám doporučuji, abyste do 30 dnů podala námitku proti tomuto rozhodnutí. Domnívám se, že při praktické slepotě je ztráta pracovních schopností na úrovni 70 % a výše, a tudíž by neměl být žádný problém. Posudkový lékař zároveň nemůže přímo omezovat  rozsah pracovní aktivity. Měl by ve svém výroku, případně kontrole upozornit na rizika.

Pokud jde o vymezení chráněného pracovního místa, tak rojk je příliš dlouhá doba a domnívám se, že to spíše Váš zaměstnavatel dostatečně nespolupracuje s ÚP, případně vlastně nemá příliš zájem o vymezení takového pracoviště. Měla byste mu vysvětlit, že je to pro něj výhodné, protože jednak plní povinnou kvótu zaměstnávání OZP a současně může uplatnit slevu na dani z příjmu. To znamená, že v jeho zájmu je takové místo na jeho pracovništi vymezit.

Nejlépe by bylo, kdybyste obdržela ID III. stupně podle § 39, odst. 4, písmene f) zákona č. 155/1995 Sb., to je, ID III. stupně, kdy je v rozhodnutí uvedeno, že příjemce ID III. stupně může pracovat za mimořádných podmínek. U nevidomích je tato formulace velmi častá a umožňuje normální rozsah pracovní doby a prakticky nejsou prováděny následné kontroly posudkovým lékařem. Tento statut se přiznává v případech, kdy je zřejmé, že nemůže dojít ke zlepšení dzravotního stavu a zároveň pracoviště musí být speciálně upravené. Obě tyto podmínky pravděpodobně splňujete.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji