Nárok na výplatu důchodu

Dobrý den, stala jsem se opatrovníkem může 28 let, který má středně těžkou mentální retardaci spojenou s výraznou poruchou řeči. Muž neměl a nemá rodinné zázemí a vzhledem k jeho postižení se tak dostal do společnosti osob, kde přišel do styku s návykovými látkami i drobnou kriminalitou. Žádost o invalidní důchod byla podána ještě před rozhodnutím soudu o změne způsobilosti k právním úkonům. Osoba byla uznána invalidní ve 3. stupni bez nároku na výplatu důchodu. Vzhledem ke svému postižení nebyl a není schopen vykonávat práci. Nárok na výplatu důchodu nevznikl, pro nedostatečnou odpracovanou dobu. Momentálně pobírá osoba jen příspěvek na živobytí. Řešením jeho složité situace je pobyt ve vhodném zařízení, kde bude "ochráněn" před negativním vlivem okolí. Při hledání vhodného zařízení narážím na problém se zafinancováním pobytu - je požádáno o příspěvek na péči, ale všude vyžadují důchod a podivují se, že ho osoba nepobírá. Poradíte mi prosím, jak postupovat. Posudkové oddělení OSSZ trvá stále na tom, že žádost se může podat, ale výsledek bude i nadále - invalidní bez nároku na výplatu důchodu. Děkuji. Přeji pěkný den. Jitka Urbánková, 315617007
 
Jitka Urbánková

Vážená paní Urbánková,

v této věci Vám těžko mohu poradit, protože pokud osoba neodpracuje dostatečný počet let, tak skutečně ji není přiznána výplata invalidního důchodu. Uvedený pán by měl mít nárok na příspěvek na živobytí a bydlení, případně příplatek na bydlení. Tyto dávky by měly krýt základní životní potřeby a měly by stačit i pro pobyt buď v domově se zvláštním režimem. Domov může uplatňovat zvýšenou dotaci na takového klienta. Nejlépe bude, když oslovíte odbor sociální péče Vašeho městna a on by měl vyvinou tlak na vhodné nejbližší zařízení, aby jej přijal. Vy jako opatrovník nejste povina mu zajiš´tovat služby.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.