Nárok na plný invalidní důchod

Dobrý den pane Kráso, přečetla jsem skoro celou diskusi, ale odpověď jsem nenašla, proto vám píši.Mám neteř, která je od narození postižená, jako dítě prodělala operaci kyčelního koubu pro nedorostlé stříšky, operaci očí, má cukrovku na inzulínu. Vychodila zvláštní školu, ale pokračovat dále nemohla, zkusili to, ale vrátili ji domů, že to nemá smysl.Absolvovala psychiatrické vyšetření a na základě všech těchto vyšetření jí byl přiznán ČID (nyní invalidní důchod 1. stupně).Nyní je jí 34 let. Dlouhou dobu nesehnala praci ,až asi před 3 lety se podařilo umístit ji v chráněné dílně, kde pracuje doposud. V loňském roce se u ní objevily epileptické záchvaty, jejich původ  lékaři nezjistili, ale neuroložka ji poslala na psychologické vyšetření. Závěr tohoto vyšetření zní: Středně těžká mentální retardace, IQ 48. Domnívám se, že vzhledem k této diagnoze (dle mého názoru trvá od dětství, ale nikdo ji nikdy nestanovil) má nárok na plný invalidní důchod. Praktická lékařka  rodičům však sdělila, že pokud pracuje, není možné o PID zažádat.Rodiče postižené jsou neprůbojní, chtěla bych jim pomoci, proto prosím o radu, jak pokračovat dál, zda je rozumné vzdát se zaměstnání, které ji těší a zažádat o PID nebo ponechat stávající stav až do doby, kdy by o zaměstnání přišla. A ještě, prosím,nám určitě poradíte, co je pro starobní důchod výhodnější, zda být v ČID a přivydělat si část minimální mzdy(pracuje na zkrácený úvazek) nebo pobírat PID.Děkuji za váš čas věnovaný mému dotazu a také velký dík za všechny postižené, kterým pomáháte. Přeji hodně zdraví a hezký den Jarmila
 
Jarmila Stup?ánková

Vážená paní Stupňánková,

samozřejmě, že rodiče mohou za dceru požádat o ID III. stupně a je pravděpodobné, že jí důchod bude přiznán. Pouze bude muset asi zmenšit pracovní úvazek, pokud pracuje na plný úvazek. Žádost se podává na OSSZ a je dobré mít doporučení odborného lékaře.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.