mechanicky invalidni vozik

Dobrý den pane Kráso,prosíme o Vaší radu.Manželka /ZTP/ se pohybuje na mechanickém vozíku od fy.MEDICCO,který dostala do používání od Revirní bratrské pojišťovny.Po 5-ti letém používání požádala RBP o nový,opět od fy.MEDICCO - Brno , jelikož máme s touto firmou velmi dobré zkušenosi - vozík dopasovaný na odebrané tělesné míry,lehký s perfektní manipulativností a rychlým servisem atd.Komise pro poskytování PZT - RBP však předala schválený poukaz k vyřízení INTERMETĚ,t.zv.smluvnímu partnerovi,který nám však odlehčenou typu vozíku quickie helix nenabídl,přestože je v ceníku kompenzačních a zdravotnických pomúcek /platný od 1.1.2012/ veden jako plně hrazený zdravotní pojišťovnou.Manželce je 70let,mi jako osobě obslužné 75let,takže síly už není nazbyt,proto by nám výše uvedený vozík plně vyhovoval.Za Vaší zasvěcenou radu děkujeme předem.Hela a Jiří z Frenštátu pod Radhoštěm.
 
jirka z frenštatu-beskydy

Vážení pane Jiří a paní Helo,

pan předseda Bc. Krása mě předal Váš dotaz k vyřízení, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. Zodpovězení Vašeho dotazu není vůbec jednoduché, neboť jste mi ve svém dotaze neposkytli dostatek podrobnějších informací. Především jste ve svém dotazu neuvedli v čem přesně potřebujete od nás radu. Dál uvádíte, že paní Hela je držitelkou průkazu ZTP (tato informace není pro toto posouzení příliš důležitá), ale již neuvádíte jaká je diagnóza paní Hely, zda používá vozík trvale – celodenně, nebo je schopna se postavit, nebo dokonce učinit několik kroků. Dále co přesně od vozíku vyžaduje (kromě toho, aby byl lehký) a co od vozíku velmi nutně, ze  zdravotního hlediska, potřebuje aby měl. Jak vozík a v jakých podmínkách využívá, zda  hodně cestuje, či nikoliv, atd. Zda používá také elektrický vozík, či nikoliv. Všechny tyto informace jsou pro řádné posouzení velmi důležité.

Pokusím se tedy odpovědět aspoň obecně. Dnešní vozíky se ve svých vlastnostech výrazně liší a jsou určeny pro jednotlivé, zdravotní hendikepy, či potíže. Proto se velmi liší např. přepravní vozík pro převozy částečně imobilních lidí v nemocnici, či ústavu, nebo vozík pro seniory, či vozík pro velmi imobilní osoby, od tzv. aktivního vozíku, nebo vozíku určeného amputáři, či osobě s hemiparézou. Z tohoto důvodu nedokážu příliš dobře posoudit jaký vozík je pro paní Helu vhodný a vyhovující. Nevím, kdo Vám Vámi vybraný vozík Quickie Helix doporučil a z čeho vycházel. Hlavní předností tohoto vozíku však není jeho váha. Ta není zase až tolik výjimečná (15,6-16,3 kg – ve skutečnosti to však vždy bývá víc), neboť vozíky s takovouto vahou se dají zcela běžně najít i u jiných značek. Dokonce i v sortimentu Vámi uváděné Inter Mety. Hlavními přednostmi Vámi vybraného vozíku Quickie Helix jsou však jeho variabilita, vysoká nastavitelnost a množství dalšího příslušenství k tomuto vozíku. Tyto jeho vlastnosti slouží především těm uživatelům, kteří mají více přidružených, zdravotních komplikací, které musí vozík kompenzovat. Navíc je to vozík určený pro poměrně aktivní uživatele (často cestující, pracující, navštěvující kulturní podniky, atd.).

Na tomto místě je však třeba zdůraznit, že samotná pětiletá doba užívání předchozího vozíku ještě u paní Hely nezakládá automatický nárok na zapůjčení nového vozíku. Jde totiž o tzv. „směrnou dobu užívání“ což znamená, že po 5ti letech užívání kontroluje technický stav vozíku, na návrh pojištěnce, či servisu, krajský revizní technik a pokud ten uzná technický stav vozíku i nadále za vyhovující, nebo schopný provozu po menší opravě, vozík navrhne neodepsat. Tím je vozík pojištěncem užíván dále, i po 5 letech.

Neznám přesný zdravotní stav paní Hely, ale právě výše uvedené vlastnosti vozíku Quickie Helix mohou být příčinou toho, že se jeví reviznímu lékaři pro paní Helu ze zdravotního hlediska jako nevhodný, nebo se zbytečnými vlastnostmi navíc, které při používání svého vozíku paní Hela stejně nikdy nevyužije. Nevím kolik stojí podobné mechanické vozíky od Inter Mety (nemám k dispozici její ceník), ale předpokládám, že pokud nebudou tolik variabilní, že se budou pohybovat na nižší cenové hladině, než vozík Quickie Helix. Značku Quickie Helix samozřejmě Inter Meta nenabízí, neboť výhradní zastoupení pro tyto vozíky má v ČR firma Medicco. Že nebudou vozíky od Inter Mety tolik variabilní ovšem ještě neznamená, že nemusí zcela splňovat všechny požadavky, které paní Hela na vozík klade, včetně jeho nízké váhy. To však nyní nedokážu, vzhledem k nedostatku informací od Vás, posoudit.

Jinou kapitolou je pak sama zdravotní pojišťovna Revizní bratrská pojišťovna. Tuto pojišťovnu a praktiky v ní bohužel dost dobře neznám. Není ani příliš velkou, ani příliš rozšířenou pojišťovnou. Jednou ze skutečností proč Vám nabízí vozík od jiného dodavatele tak může být, jak uvádíte, že Inter Meta je tzv. „smluvní partner“ této pojišťovny a proto jsou všechny požadavky na vozíky směřovány na ni. Je otázkou, zda firma Medicco je v současnosti též smluvním partnerem RBP, nebo nikoliv. To znamená zda má tato firma s touto pojišťovnou uzavřenou smlouvu, či nikoliv. Pokud by Medicco uzavřenou tuto smlouvu nemělo, jeho produkty samozřejmě RBP hradit nebude. Nelze tedy na ní požadovat úhradu vozíku Quickie Helix. V takovémto případě by Vám nezbylo nic jiného, než změnit vozík, nebo změnit samotnou pojišťovnu.

Pokud by Vám pak Inter Meta nenabízela adekvátní vozík, který by paní Hele vyhovoval, nebo jste si jisti, že jediným, pro paní Helu vyhovujícím, vozíkem je Quickie Helix, lze se proti rozhodnutí revizního lékaře a příslušné komise odvolat na centrále Revizní bratrské pojišťovny. K tomuto odvolání je však nutné doložit perfektně ošetřujícím (předepisujícím) lékařem vyargumentované důvody proč paní Hele jiný vozík, než Quickie Helix nevyhovuje. POZOR, nelze to však zdůvodňovat pouze jeho váhou, či kvalitou a rychlostí servisu! To jsou totiž tzv. „sociální“ vlastnosti vozíku, ke kterým nemusí zdravotní pojišťovna přihlížet. Naopak je povinna ze zákona přihlížet ke ZDRAVOTNÍM zdůvodněním. Proto by Váš předepisující lékař musel řádně rozebrat zdravotní potíže paní Hely a tyto srovnat s vlastnostmi požadovaného vozíku Quickie Helix. Z tohoto zdůvodnění by mělo vyplynout, že pouze tento vozík dokáže naplno kompenzovat zdravotní problémy paní Hely a jiný (pojišťovnou navrhovaný) to naopak nedokáže. Poté by teprve měl návrh předepisujícího lékaře naději na úspěch (v tomto případě opravdu nestačí napsat základní diagnózu paní Hely - velmi dobré zdůvodnění je základem úspěchu). Pokud ani tak by paní Hela nebyla úspěšná, nezbude jí nic jiného, než změnit zdravotní pojišťovnu za jinou, k jejím požadavkům vstřícnější.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR