Manželka na ÚP zároveň starající se o tchýni se stupněm závislosti 2

Dobrý den, bohužel kvůli nepříznivému vývoji situace pokračuji v dotazu: Maminka má přiznaný stupeň závislosti 1., žádala o stupeň 2., ale nedostala jej. Nikdo včetně lékařů a pracovníků ÚP to nechápe. Bude o zvýšení stupně žádat znovu. Manželka o maminku dlouhé roky pečuje, ale sama je na tom zdravotně tak že se bojí že starat se o maminku, o sebe a ještě pracovat nezvládne. Obává se že bude muset případnou nabídku zaměstnání odmítnout, a že ji pak z evidence ÚP vyřadí. Nebo přistoupí na zaměstnání a teprve se zjistí jak bude vše zvládat. Já jsem bohužel celý týden pryč, takže pomáhat nemohu. Existuje nějaká možnost "hájení", tedy že by nabídky práce od ÚP nedostávala než řízení o přiznání 2. stupně závislosti proběhne?
 
Karel Plesník

Vážený pane Plesníku,

žádná doba hájení neexistuje. Je to spíš na interní komunikaci mezi pracovnicí na ÚP a Vaši manželkou. Když poprvé odmítne zaměstnání z nějakého vážného důvodu, tak se nic neděje, tak určitě nebude vyřazena z evidence ÚP. Stejně je však důležité,m aby do budoucna nějak problém řešila, protože v případě dlouhodobé evidence na ÚP vzniká ten problém, že se počítá pouze jheden rok evidence na ÚP jako náhradní doba pro účely starobního důchodu. Pouze, pokud je osoba starší 55 let, tak se počítají tři roky evidence na ÚP do náhradní doby pro účely starobního důchodu. To znamená, že Vaší paní by mohly chybět odpracované roky na starobní důchod. Zdravotní pojištění je v pořádku, dokud je evidovaná na ÚP, tak je zdravotně pojištěna. Pokud maminka Vaší manželky dostala II. a vyšší stupeň příspěvku na péči, tak Vaše paní nemusí být již na ÚP evidována. Bude zdravotně pojištěna a péče ji bude počítána do náhradní doby pro účely důchodového pojištění.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.