mám nárok na ZTP?

Dobrý den. Před dvěma roky(tedy před aktuální platnou úpravou) jsem žádal o ZTP z důvodu těžké astmy. Na základě odvolání mi v 8/2012 došlo rozhodnutí - zamítnuto pro nesplnění podmínek. V minulém roce jsem byl 3x hospitalizován pro akutní astmu, jinak jsem od března do září 2012 docházel na infuzní léčbu. Spirometrické hodnoty se mi dlouhodobě pohybují VC 26-30%, FVC 26-31%, FEV1 27-33%(těžké perzistující bronchiální astma od narození, nekontrolované). Tyto hodnoty mi byly potvrzeny i na funkčních vyšetřeních. Letos jsem byl zatím pouze 1x hospitalizován pro status astmaticus . Následně jsem byl na spiroergometrii - po dvou minutách jsem zkolaboval pro těžký pozátěžový bronchospasmus, skončil na oxygenoterapii, došlo i k poklesu pO2 o 2,36kPa. Na HRCT mi byly nalezeny pleuroplastické změny. V červenci tohoto roku mi byl s těžkostí a s poměrnou nechutí posudkáře přiznán ID třetího stupně s poznámkou neschopen práce za mimořádných podmínek(hodnoceno jako pokles pracovní schopnosti v rozmezí 50-60%, vzhledem ke klinickému nálezu zvýšeno o 10% na celkových 70% - mám ještě hypertenzi II. stupně a srdeční ischemii s tím že se nejedná o OLA). V současné době docházím na biologickou léčbu XOLAIREM(3x150mg co dva týdny). Mám velké problémy s chůzí(bez problémů zajdu asi 40metrů), v noci se dusím, do schodů nemám šanci vyjít, nejsem schopen si zajít ani nakoupit natož dělat nějaké domácí práce. Denně jsem odkázán na Ventolín(většinou maximální dávky). To jen tak na okraj za jakých podmínek je na karvinsku přiznáván invalidní důchod. Teď k dotazu - mám nějakou šanci získat ZTP? Pokud ano, mám žádat o přezkum zdravotního stravu za podmínek platných při podání původní žádosti tedy v roce 2011, podat letos žádost o příspěvek na péči nebo počkat až na leden 2014? Děkuji za odpověď.
 
Franta Nový

Vážený pane Nový,

doporučuji Vám, abyste podal žádost o průkaz ZTP až po 1. 1. 2014, kdy se mění podmínky přiznávání tohoto průkazu a myslím si, že by měly být pro Vás výhodnější. Pokud jde o PnP, tak můžete podat žádost ihned. Domnívám se však, že můžete mít problém s přiznáním tohoto příspěvku, protože ten je přiznáván osobám, které nejsou schopny zajistit si základní životní potřeby, což u Vás asi tak není. Vy pravděpodobně si základní věci dokážete zajistit, i když v pomalejším rytmu.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.