Kontrola využití PnP

Dobrý den, synovi (9 let, autismus, ment. retardace aj.) byl nedávno přiznán příspěvek na péči a já jsem pečující osoba. Je někde konkrétně uvedeno, na co mohu peníze využít? Zatím jsem našla pouze všeobecné informace. Jak se postupuje při případné kontrole z úřadu při dokazování, na co byl PnP využitý v případě, že synovi péči poskytuji já. To si mám někam zapisovat? Je mi jasné, že pokud si službu koupím od nějaké firmy či instituce, musím si schovat účtenku, fakturu apod. Děkuji. Vlaďka
 
Vladka

Vážená paní Vlaďko,

pokud jste hlavní pečujícíc osobou a nemáte další příjem, nebo pracujete na kratší pracovní úvazek, tak PnP vlastně slouží jako odměna pečující osoby, ale tento příjem se nedaní, ani není započítáván do příjmů společně posuzovaných osob. například u hmotné nouze. Můžete také za tento příspěvek nakupovat služby pro syna. Protože Váš syn zatím není plnoletý, znamená to, že o užití PnP rozhodujete Vy.

Myslím si, že není potřeba vést evidenci toho, co jste z příspěvku nakoupila. Stačí uvést, že byl využit na poskytnutí služby Vaší osobou a nikdo nemůže zkoumat, jak Vy PnP využijete.

Nikdo asi nebude zkoumat využití příspěvku, ale spíš kvalitu poskytnuté péče. Tady kontrola je možná, provádí se a kontrolní orgán má právo kdykoliv vstoupit do bydliště příjemce PnP a zjišťovat kvalitu poskytované péče. Zároveň má právo mluvit s klientem, a to bez účasti pečující osoby a dalších svědků.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji