hluchota

  ja vas zdavim  myslym si že chluchota je moc zavažna nemoc a  pokut komise rozhodne  za3 stupne mužena2  tak se tomu divim protže se nic nezmnenilo a ani nezmneji tudiš si myslym že jednaji nespravne   odvolt sem se odvolala ale oni  mne ešte dali na 1 stupen tak že behem roku  zacalo moje dite slyset v uvozovkachmoje ditte ma 13 let achodi do specialni skoly  ,ma 100 hluchotu  a  jeji spolužaci sou nedoslichvi  apobiraji prispevek 9000 . tak nevim podle čeho tak posuzuji. moje dcere je važne nemocna  vodim ji porad do skoly ona se sam boji tak my prosim radte co mam delat žalovat dekuji richterova
 
richterova

Vážená paní Richterová,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den, paní Richterová,

odpovídám na Váš dotaz týkající se příspěvku na péči pro Vaši dceru.

 

Máte pravdu v tom, že hluchota je pro každého velmi těžkým handicapem, který přináší mnoho obtíží v běžném životě.

 

Píšete, že komise snížila Vaší dceři příspěvek z 3. na 2. stupeň. Ano, stav sluchu Vaší dcery se nezměnil, změnil se však zákon.

 

Do 12/2006 jste pobírala tzv. příspěvek při péči o osobu blízkou (5 400 Kč/měsíčně nebo 9 240 Kč/měsíčně, pokud máte více dětí, které neslyší)

 

Od 1/2007 jste byla automaticky převedena na nový příspěvek – „příspěvek na péči“. Tento příspěvek má 4 stupně. Vaše dcera byla automaticky převedena do III. stupně (9 000 Kč/měs.).

Ale, nárok na nový příspěvek se posuzuje jinak. U příspěvku při péči o osobu blízkou se nárok posuzoval podle vady sluchu, u příspěvku na péči se posuzuje podle tzv. počtu úkonů péče o vlastní osobu a úkonů sebeobsluhy. Čím více úkonů, které jsou vymezeny ve vyhlášce, dítě nezvládá, tím vyšší může získat příspěvek na péči. Podle mých zkušeností z poradny vím, že většina dětí, které „pouze“ neslyší, získá jen I. stupeň tohoto nového příspěvku na péči. Jen výjimečně získají II. stupeň.

 

Děti ze školy, kam dochází Vaše dcera, tedy mají patrně příspěvek (stejně jako to bylo až dosud u Vás) převedený ze starého příspěvku při péči o osobu blízkou. Až dojde k novému přezkoumání, jejich příspěvek bude také snížen na I. nebo II. stupeň.

 

Podrobné podmínky a pravidla pro přiznání příspěvku najdete na www.nrzp.cz  – odkaz na poradnu nebo přímý odkaz zde: http://www.nrzp.cz/prispevku-na-peci/

 

Máte samozřejmě právo se odvolat proti snížení příspěvku a to do 15 dnů od vydání rozhodnutí.

 

Celá problematika je dost složitá, pokud byste chtěla, ráda Vám vše vysvětlím při osobní konzultaci v naší poradně. Mohu Vám poradit i při sepisování Vašeho odvolání. Poskytované poradenství je bezplatné. Do poradny se však předem objednejte.

 

Přeji příjemný den.

Bc. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí poradny pro osoby
se zdravotním postižením a seniory
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332