dotaz-starobní důchod

Dobrý den pane Krása Asi před rokem jsem Vám zaslal dotaz ohledně starobního důchodu mojí maminky.Dotaz dohoto znění: Dobrý den pane Krása Jmenuju se Jaromír Kupka, jsem paraplegik, je mi 38 let, jsem držitel průkazu ztp/p a pobírám inv. důchod třetího stupně. moje maminka je mou pečující osobou zapsanou na úřadu práce, již 20 let. Před vznikem mé invalidity si odpracovala cca 14 let včetně mateřské na dvě děti.Chtěl jsedm se zeptat, zda se péče o mě počítá jakoby pracovala? pokud ano dohromady to dělá cca 34 let. Měla by nárok na starobní důchod? Maminka je narozená 21.11. 1956. ......................................................................................................................   Odpověděl jste mi, že její starobní důchod by měl být cca 8-9 tis. Kč. Letos si maminka požádala o starobní důchod, po výpočtech úřednic čssz měla odpracováno i spéčí 33 let a jeden den. Bylo rozhodnuto o jejím důchodu  5060 Kč. Věřte, že je mi z toho docela smutno.. a říkám si, zda se opravdu vyplatí pečovat o blízkou osobu, protože po 21 letech je starobní důchod spíš almužnou k přežití.. Děkuji Vám za Vaši reakci a přeju pěkný den s pozdravem Jaromír Kupka
 
Jaromír Kupka

Vážený pane Kupko,

péče o osobu blízkou nebo pokud Vaše maminka  byla hlavní pečující osobou podle nové právní úpravy se počítá jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění. Laicky řečeno ano, péče se počítá do odpracované doby. Myslím si, že koncem roku by mohla navštívit Okresní správu sociálního zabezpečení a požádat o starobní důchod. V žádném případě ať nežádá o předčasný starobní důchod, protože určitě bude mít nárok na starobní důchod příští rok.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.