Dotaz ohledně odnětí Pnp

Dobrý den, má kamarádka má dcerku s Downovým syndromem a ještě jiným přidruženým postižením a měla na ni přiznanou péči ve třetím stupni,nepracuje a stará se o dcerku doma.Její manžel pracuje v Rakousku,kde odvádí daně i pojištění.Minulý týden ji přišel dopis ze sociálky s tím,že jelikož manžel pracuje mimo ČR nemá nárok na Pnp v České republice a musí vrátit poslední dvě vyplacené péče,má uhradit i sociální a zdravotní pojištění a nahlásit se na úřadu práce.Kamarádka se sesypala,jelikož neví co dělat.Do práce jít rozhodně nemůže,protože dcerku nemůže nechávat doma samotnou.Opravdu nemá její dcerka na tento příspěvek na péči v ČR nárok?Nikdo ji nedokázal pomoct nebo poradit co má dělat?
 
Žaneta

Vážená paní Žaneto,

domnívám se, že přiznání příspěvku na péči nemá žádnou souvislost s tím, že otec dítěte se zdravotním postižením pracuje v jiné zemi EU. Nejlépe bude, pokud mi Vaše kamarádka pošle oskenovaný dopis na adresu v.krasa@nrzp.cz. Už vůbec není možné, aby takové rozhodnutí bylo oznámeno pouze dopisem. Mělo by proběhnout správní řízení a Vaše známá by měla mít právo se, v rámci správního řízení, vyjádřit k předmětné věci. V každém případě ji doporučuji, aby se okamžitě obrátila na ÚP, a to doporučeným dopisem, a žádala vysvětlení s tím, že zároveň podává odvolání, protože nebyly dodrženy procesní náležitosti takového rozhodnutí.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.