dotaz na příspěvek na péči

Dobrý den pane  Krása, mám dotaz ohledně příspěvku na péči- po dlouhých a stresujcích žádostech o příspěvěk na auto mi bylo po roce a pul přiznáno ale zjistila jsem že posudková komise uznala že můj syn má těžkou až hlubokou mentální retardaci tak jsem si požádala o zvýšení přízpěvku na péci který mi byl před třemi léty snížen ze 4 stupně nejdříve na druhý stupěn a po odvolání mi byl přiznán třetí bohužel jsem v té době němala hotové zbavení svepránosti načež se mě u odvolací komise ptali ale ráda bych věděla zda mi bude příspěvek o navýšení přiznán za jakou dobu mám nárok na zpětné vcení přízpěvku na péči- zdravotní stav mého synka je stále stejný a neměný jeho postižení je tak závažné že nemůže být bez dozoru takže mám 24hodinový dohled na syna kolikrát ani v noci nemohu spát a hlídám syna který je po několika deních epileptyckých a extra piramidových záchvatech napíchnej bud rzs nebo po ošetření na neurologii kde je po sléze poslan domu neb v nemocnici nemají sestu která by měla nad ním neustálý dozor ... muj syn trpí i poruchou chování je hluchoněmí dorozumí se jen s blízkým okolím. Ptám se proto že jeho zdravotní stav byl stejný jako je ted i před těmi třemi léty . Děkuji přeem za odpověd s pozdravem Martina Žáčková
 
Martina Žá?ková

Vážená paní Žáčková,

pokud bude synovi přiznán IV. stupeň PnP, tak ze zákona nemáte nárok na zpětné přiznání vyššího stupně a tudíž zpětného doplacení vyššího stupně.

Na druhé straně se domnívám, že byste mohla žalovat stát, že Vás poškodil, a to proto, že stejný zdravotní stav posoudil různě. To všask není již otáízka zákona o sociálních službách, ale žaloba na stát z důvodu poškození občana činností státu. Na to byste potřebovala mít asi právníka.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.