dotaz k poskytovani soc.pomoci

Mam peci na syna 2.stupne...a jsem asistent soc.pece..mam smlouvu s pani,ktera pobira prispevek na peci...ale hlavnim poskytovatelem je jeji syn . Musim nekde hlasit,ze jsem asistent?...a odvadim dane z domluvene castky za poskytnutou peci? dekuji za odpoved
 
J.Cibova

Vážená paní Cibová,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

 

předseda NRZP, pan Bc. Václav Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

 

Pečující osoba může být buď osoba blízká (rodinný příslušník) nebo asistent sociální péče.

 

Podle zákona o sociálních službách platí, že asistentem sociální péče může být pouze fyzická osoba, která je starší 18 let věku a je zdravotně způsobilá (zdravotní způsobilost se posuzuje podle § 29 odst. 1 písm. e) zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních sužbách)

 

• jedná se o jinou než blízkou osobu (např. soused), která není registrovaným poskytovatelem sociálních služeb

 

• asistent sociální péče je povinen s osobou, které poskytuje pomoc, uzavřít formální písemnou smlouvu o poskytnutí pomoci

 

• náležitosti smlouvy:

označení smluvních stran

rozsah pomoci

místo a čas poskytování pomoci

výše úhrady za pomoc

 

• úhradu za poskytnutou pomoc hradí asistentu sociální péče zdravotně znevýhodněná osoba ze svého příspěvku na péči a zároveň je povinna uvést tuto skutečnost také do formuláře – Oznámení o poskytovateli pomoci

 

Příjem pečující osoby z příspěvku na péči nepodléhá dani z příjmu až do výše 144.000 Kč ročně. Současně nepodléhá odvodům na sociálním a zdravotním pojištění. Zároveň však nemůže případně vzniknout nárok na nemocenské dávky, pokud pečující osoba onemocní a nemůže pečovat (toto současný systém neřeší).

 

Nevím zda-li jste osoba blízká (rodinný příslušník) nebo asistent sociální péče. Napište mi telefonní spojení, já Vám zavolám a po upřesnění podrobněji Vaše dotazy zodpovím.

 

S pozdravem

 

JUDr. Pavel Jungr

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.