Dotaz

Vážený pane předsedo, mám jen dotaz ohledně příspěvku na péči. Tchýni je 73 let a zjistili ji rakovinu děložního čípku a metastáze v uzlinách.Z důvodu dlouhodobých zdravotních potíží potřebuje pomoc při zvládání základních životních potřeb: pohybu, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, hygieny, výkonu fyziologických potřeb, péče o zdraví. Z důvodu,že přišla pozdě se to již nedá léčit. Bydlí u švagrové a to je ten háček. Švagrová pobírá na záda invalidní důchod 3.stupně a do kolonky jako zástupce žadatele jako její dcera,která se chce postarat o vlastní matku zapsala sebe. Na úřadě práce ji sdělili,že není možné,když má invalidní důchod 3.stupně na záda aby maminka pobírala ještě příspěvek na péči.Buď invalidní důchod 3.stupně pro švagrovou nebo příspěvek na péči. Švagrové přiznali důchod na jeden rok. Důchod pobírá asi 1/2 roku a co se nestalo švagrovou pozvali na přezkoumání a důchod jí snížili.Nevím jestli jsem to popsal zřetelně a k pochopení.Zkrátka máte důchod na záda a s touto diagnózou není možné se o nemocného s rakovinou,který není schopen si cokoli udělat sám starat. S pozdravem a úctou Vladislav Malý
 
Vladislav

Vážený pane Malý,

samozřejmě, že není žádná souvislost mezi invalidním důchodem jedné osoby a příspěvkem na péči druhé osoby. Spojování těchto věcí je neodůvodněné a takový postup není v souladu s žádným zákonem. Skutečnost, že Vaše švagrová pobírá ID dnes již pravděpodobně II. stupně, není důvodem k odmítnutí toho, že je uvedena jako hlavní pečující osoba. Což je asi ten hlavní problém. Vaše švagrová by měla žádat písemně, proč ÚP odmítá Vaši švagrovou uznat jako hlavní pečující osobu pro svoji maminku. Pokud ÚP bude setrvávat na svém stanovisku, doporučuji Vám podat stížnost na jeho postup na adresu Mgr. Zdena Cibulková, ředitelka odboru pro sociální věci, GŘ ÚP, zdenka.cibulkova@uradprace.cz.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.