Dotaz

Dobrý den. Už delší dobu nevím, jak vyresit problém. Jsem opatrovníkem svého syna a mam se podrobit velmi tezke operaci. Resim zda by mohl syn byt hospitalizován se mnou. Připadne do lázní se mnou. Za jake finanční náklady? Nemáme tolik pěněz, abychom vse hradili. Jsem také na CID. Začínám byt už z toho zoufala. Děkuji za Váš čas a odpověď. Věra Mrázková
 
V?ra Mrázková

Vážená paní Mrázková,

 

přiznám se, že to je velmi obtížná věc, ale určitě ji nelze řešit tak, že by Váš syn byl hospitalizován po dobu, kdy Vy budete na operaci s Vámi. Možná by se šlo domluvit s lázněmi, pokud má takové postižení, že lékař může na něj předepsat lázeňskou péči. Jediné schůdné řešení vidím v tom najít ve Vašem okolí organizaci, která zřizuje tzv. odlehčovací lůžka. To jsou lůžka, kdy mohou krátkodobě přijmout klienta, pokud se dostane do takové situace, že jeho pečující osoba po určitou dobu nemůže zajišťovat péči. Často jsou to i domovy pro seniory nebo podobná zařízení. Po dobu pobytu Vašeho syna v takovém zařízení by samozřejmě syn musel zaplatit ze svého invalidního důchodu a příspěvku na péči náklady pobytu. Takový pobyt zpravidla je nejdéle na dobu tří měsíců. Nejjednodušší by vašak bylo, kdybyste se domluvila s někým z příbuzenstva, poskytla mu synův příspěvek na péči, případně část invalidního důchodu, aby Vašemu synovi poskytoval péči. Je sice možnost se domluvit s lázněmi na Vámi plně hrazeném pobytu Vašeho syna po dobu Vaší hospitalizace, ale obávám se, že je to nad Vaše finanční možnosti a stejně by to musely být lázně indikované na zdravotní postižení Vašeho syna. Jiný způsob řešení nevidím. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.