Dotaz

Dobrý den pane magistře, prosím o informaci ohledně kasační stížnosti ve věci příspěvku na péči. Kasační stížnost lze podat již výhradně v zastoupení advokáta. Je možné pro tento účel požádat o advokáta ex offo? Jak by se celá věc provedla? Děkuji za odpověď. Leo
 
Leo

Dobrý den pane Leo, 

pan předseda Mgr. Václav Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Musím bohužel konstatovat, že mi neposkytujete všechny nutné informace. Předpokládám však, že jste již využil všechny řádné opravné prostředky ve Vašem řízení o příspěvku na péči. Pokud totiž již chcete podat kasační stížnost, té musí předcházet využití všech běžných procesních možností, které Vám k uplatnění Vašeho nároku dává zákon. Kasační stížnost je totiž mimořádným opravným prostředkem, který se podává proti již pravomocnému rozhodnutí soudu I. stupně. V takovém případě jste již nejspíš podával řádnou žalobu k soudu, která byla pro Vás v některém směru neúspěšná. Předpokládám, že jste se tedy u tohoto soudního řízení již nechal zastupovat advokátem, neboť není úplně snadné jej absolvovat bez zastoupení. Pokud se tak stalo, můžete oslovit stejného advokáta, který Vás zastupoval u tohoto řízení, aby za Vás kasační stížnost podal. Správně totiž uvádíte, že takovou stížnost musí dle § 105, odst.2, SŘS, podávat advokát.

Dále se v dotaze nezmiňujete z jakého důvodu byste chtěl k řízení o kasační stížnosti přidělit soudem advokáta. Běžně totiž občanům k takovémuto řízení advokát soudem poskytován není a to ani v tomto případě, kdy je v řízení advokát povinností. Zde je tedy takovéto zastoupení soudem možné přiznat výhradně pro nemajetnost stěžovatele. Pravomoc ustanovovat advokáty pro nemajetné osoby v řízení o kasační stížnosti přešla na Nejvyšší správní soud ČR. V souvislosti s touto změnou Nejvyšší správní soud ČR vede seznam advokátů činných v oblasti správního práva, z něhož budou soudci vycházet při ustanovování zástupců účastníkům řízení.

Návrh na ustanovení advokáta pro nemajetné osoby si můžete k Nejvyššímu správnímu soudu podat i sám, ale musíte ho náležitě zdůvodnit a dokladovat. Musí splňovat následující předpoklady. Návrhu účastníka řízení lze vyhovět a zástupce mu ustanovit pouze tehdy, jsou-li kumulativně splněny dvě podmínky:

1) jde o účastníka, u něhož jsou dány předpoklady pro osvobození od soudních poplatků 

2) jestliže je to nezbytně třeba k ochraně jeho práv

Zákonný požadavek souběžného splnění dvou základních podmínek vyžaduje, aby soud své rozhodnutí, jímž návrh na ustanovení zástupce zamítá, náležitě odůvodnil. Jedině tak může účastník řízení zjistit, jaké úvahy vedly soud k rozhodnutí, a případně se z toho pro příště poučit. Nezbytnost odůvodnění vyplývá také z toho, že proti usnesení, jímž soud zamítl návrh na ustanovení zástupce, je přípustná kasační stížnost (srov. rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 30. 9. 2003, č. j. 1 Azs 5/2003-47, publ. pod č. 108/2004 Sb. NSS). Aby mohl Nejvyšší správní soud přezkoumat správnost úvah, které vedly dříve krajský soud k zamítnutí návrhu, musí být rozhodnutí soudu odůvodněno. V řízení o takové kasační stížnosti nemusí být stěžovatel zastoupen advokátem, Nejvyšší správní soud netrvá ani na zaplacení soudního poplatku.

První podmínkou pro ustanovení zástupce je splnění předpokladů pro osvobození od soudních poplatků. To upravuje § 36 odst. 3 SŘS, který je podmiňuje doložením nedostatečnosti prostředků a tím, že podaný návrh není zjevně neúspěšný. Hovoří o dvou variantách osvobození – úplném a částečném. Úplné osvobození od soudních poplatků by mělo být výjimkou podloženou zvlášť závažnými důvody. Z hlediska ustanovení zástupce není rozhodující, zda byl účastník řízení od soudních poplatků osvobozen zcela nebo jen zčásti. Podstatné je, že osvobozený účastník řízení nemá dostatečné prostředky k tomu, aby uhradil v plné výši soudní poplatek, tudíž nemá ani dostatečné prostředky k tomu, aby zaplatil plnou výši odměny advokáta, kterého by si sám zvolil. Pro ustanovení zástupce tedy postačí, jsou-li splněny předpoklady alespoň pro částečné osvobození od soudních poplatků. Splnění předpokladů pro osvobození se posuzuje nezávisle na tom, zda je účastník řízení osvobozen od soudních poplatků ze zákona nebo zda se zákonné osvobození vztahuje na daný typ soudního řízení (§ 11 zákona o soudních poplatcích, § 1 vyhlášky č. 72/1993 Sb., o osvobození na úseku soudních poplatků). Může tedy nastat situace, kdy účastník řízení nebude povinen platit soudní poplatek, ale soud mu zástupce neustanoví, neboť shledá, že účastník řízení má dostatečné prostředky k tomu, aby si zástupce zvolil a zaplatil sám.

Druhou podmínkou pro ustanovení zástupce vždy závisí na konkrétních okolnostech případu. Pokud trvá zastoupení účastníka řízení na základě plné moci udělené advokátovi, nemůže soud návrhu na ustanovení zástupce vyhovět. Jinak se ovšem v řízení o kasační stížnosti podmínka potřebnosti ustanovení zástupce osobě bez právního vzdělání považuje automaticky za splněnou, a to s ohledem na povinné zastoupení advokátem stanovené v § 105 odst. 2 SŘS. Kasační stížnost by při nedostatku povinného zastoupení nemohla být věcně projednána, tudíž bývá ustanovení zástupce nezbytně třeba k ochraně práv stěžovatele. Výjimku představují řízení o kasačních stížnostech, u kterých Nejvyšší správní soud povinné zastoupení advokátem nevyžaduje (kasační stížnost proti usnesení o neustanovení zástupce, neosvobození od soudních poplatků nebo o zastavení řízení pro nezaplacení soudního poplatku). Nevyplývá-li v těchto případech potřebnost ustanovení zástupce z jiných skutečností, může Nejvyšší správní soud návrh na ustanovení zástupce zamítnout.

Z uvedeného tedy vyplývá, že ve Vašem případě Vám může být ustanoven soudem zástupce pro kasační stížnost výhradně pro nemajetnost. Tedy v případě, že jsou u Vás dány předpoklady pro osvobození od soudních poplatků. Taková skutečnost se dokládá Vaší ekonomickou situací a celkovými majetkovými poměry. Především jde o Vaše příjmy a proti nim se započítávají Vaše nutné, oprávněné výdaje. Vaši žádost je tedy nutné doplnit příslušnými doklady o příjmu, výdajích a Vašich majetkových poměrech. Pokud nesplňujete tyto ekonomické podmínky, soud Vám hrazeného zástupce pro řízení o kasační stížnosti nepřizná.

Věřím, že je pro Vás tato odpověď dostatečně vyčerpávající a přeji Vám úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku