Dotaz

Dobrý den, Chtěla bych poprosit o radu. Moje maminka má rakovinu.Musela ji být odstraněna ledvina, slezina, část bránice a část obratle.Maminka byla na operaci 4.6.2016, zítra bude propuštěna domů, má v sobě ještě drény, doktor nám vysvětlí jak se o čištění drénů starat atd.Maminka ještě nezvládá sama chodit, chůze o berlích a korzet na udržení páteře ji již zůstane po zbytek života. Potíž je v tom, že já bydlím 8 km od rodičů, pracuji, Tatínek prodělal leukémii pět roků zpět, chodí o berlích, v domě žije ještě babička, která se nezvládne o sebe sama postarat. Prosím, mám v této situaci naději na příspěvek na péči na maminku? Nemohu si dovolit zůstat doma zdarma, táta péči o mámu nezvládne. Dcera mi pomůže s péčí o prázdninách, ale raději bych v této situaci zůstala doma.Děkuji moc za radu.Hrubcová  
 
Martina Hrubcová

Vážená paní Hrubcová,

Vaše maminka musí okamžitě podat žádost o přiznání příspěvku na péči. Domnívám se, že podobně měl požádat již Váš tatínek o PnP a také babička. ŤZádosti se podávají na ÚP. Bohužel, vyřízení žádosti trvá velmi dlouho. Nejméně půl roku. Pokud mamince nebo ostatním členům rodiny bude přiznán příspěvek na péči nejméně ve druhém stupni, tak Vy, jako hlavní pečující osoba, budete moci zůstat doma a pečovat o Vaše příbuzné, protože Vám bude péče započítávána do náhradní doby na starobní důchod a budete zároveň zdravotně pojištěna. Podle mého názoru, jak Vaši rodiče, trak Babička mají nárok na vyšší stupeň příspěvku než je druhý stupeň. Proto Vám doporučuji, abyste se nebáli případně odvolat proti rozhodnutí, pokud by byl přiznán pouze I. stupeň příspěvku na péči. Bohužel, není žádný způsob okamžitého řešení.  Ještě Vás upozorňuji na to, že při žádostech je rovnou třeba předat prohlášení, kdo bude hlavní pečující osobou a tato osoba musí projevit písemný souhlas s tím, že přebírá péči.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji

Vážená paní Hrubcová,

ráda by s Vámi mluvila Česká televize, která podobné případy řeší. Rád bych Vás tímto poprosil o zaslání telefonního čísla, nebo svého mailu, a to na moji adresu v.krasa@nrzp.cz.

Děkuji

Václav Krása