dotaz

Dobry den,ma znama ma dotaz, je ji 51let jeji prijem z magistratu mnesta pobira 7400kc jeji syn 12let pobira 2400kc soc+pridavek jeji najem cini 6000kc+500kc ctvrtlene odpady,Rok a pul je vdova nepobira vdovsky duchod po manzelovi,a jeji syn nepobira sirotci duchod,jen mi prosim napiste kam se ma obratit a jestli ma na nejake finance narok a jestli s timhle prijmem si muze u mnesta zazadat o jednorazovou dotaci dekuji moc.
 
Bozena

Vážená paní Boženo,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem

Václav Krása

 

Dobrý den,

odpovídám na Váš dotaz týkající se dávek pro Vaši známou. Nejprve bych Vám chtěla říci, že ve Vašem dotazu je několik nejasností a určitě by bylo lépe, aby se Vaše známá obrátila na naši poradnu přímo, získá tak mnohem přesnější informace.

 

Není mi totiž úplně jasné, o jakou dávku se jedná, když mluvíte o příjmu z magistrátu města.

 

Není mi také jasné, z jakého důvodu jí nenáleží vdovský důchod po manželovi a synovi sirotčí důchod po otci. Otec neměl hrazeno sociální pojištění? Pokud si Vaše známá o tyto důchody vůbec nepožádala, měla by tak rozhodně učinit. Nejprve je totiž třeba využít případných nároků, které by paní měla u České správy sociálního zabezpečení a teprve pak je možné žádat o případné další dávky. (Kontakty na pobočky, kde si může paní požádat o vdovský důchod pro sebe a sirotčí pro syna najdete zde: www.cssz.cz).

 

Ve výčtu dávek, který uvádíte, nevidím tzv. příspěvek na bydlení. Jedná se o dávku vyplácenou podle zák. č. 117/1995 sb., o státní sociální podpoře. Touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.

 

Přehled normativních nákladů najdete v § 26 zákona č. 117/1995 (zdarma k dispozici na www.sbirkazakonu.cz, nebo Vám jej zašlu, když se mi ozvete na můj e-mail). Pro přesnější informaci však doporučuji konzultaci na soc. úřadě (zpravidla se jedná o odbor státní sociální podpory), výpočet příspěvku je poměrně složitý.

 

Jak jsem se již zmínila, výčet částek, které jste ve svém e-mailu uvedla, mi neumožňuje přesně rozpoznat, jaké dávky Vaše známá pobírá. Tuto informaci nejlépe zjistí, když si pročte rozhodnutí o přiznání, která jí byly zaslána. Velmi pěkný přehled o dávkách najdete na www.mpsv.cz (odkaz na dávky státní sociální podpory a dávky hmotné nouze) přímý odkaz zde:

Hmotná nouze

http://www.mpsv.cz/cs/5

 

Státní sociální podpora:

http://www.mpsv.cz/cs/2

 

S pozdravem

Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí poradny pro osoby
se zdravotním postižením a seniory
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy a spolupracujícím partnerům. Zvláštní poděkování patří  generálnímu partnerovi - společnosti APEX ON-LINE a.s.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.