dotaz

Dobrý den.Měl by jsem na Vás dotaz. Jsem držitelem průkazu ZTP/P Mám invalidní důchod 3 stupně a pobírám příspěvek na péči taktéž 3 stupně.Jsem odkázaný na celodenní pomoc druhé osoby.Mám přítelkyni která se o mne stará, je uvedena na úřadě jako moje ošetřující osoba. Ted je momentálně na mateřské dovolené, ale ta jí v lednu končí. Můj dotaz je tento: Až jí skončí mateřská, má nárok na to že za ní bude úřad patit sociální a zdravotní pojištění, když je uvedena jako osoba starající se o osobu blízkou? A musí být zaevidována na uřadu práce nebo nemusí? A ještě by jsem měl na Vás prosbu o jednu radu.Žádal jsem si o zvýšení stupně na péči ze 3 stupně na 4tý, ale bylo mi to zamítnuto z důvodu že jsem schopný se orientovat. Jsem už 26 let po velmi těžkém urazu ( byl jsem zasažen elektrickým proudem z trafostanice, byly mi amputovány obě horní končetiny, pravá uplně, levá kousek pod loktem, mám pohybové problémy, moc toho bez pomoci sám neujdu, mám problémy s kyčlema, a poustu dalších zdr, problémů díky tomu úrazu), takže jsem splnil 9 z 10ti bodů potřebných k získání 4 stupně příspěvku na péči, a jak už jsem uvedl, ztrozkotalo to na tom, že jsem schopný se orientovat.Nevíte jestli nová paní ministryně v tomto nechystá nějaké změkčení zákona? Moc děkuji předem za Vaší odpověd.
 
Petr ?umpelík

Vážený pane Čumpelíku,

doporučuji Vám, abyste se okamžitě odvolal proti rozhodnutí o zamítnutí Vaší žádosti. Odvolání se posílá prostřednictvím úřadu práce na Odbor odvolacích agend MPSV ČR, Podskalská 19, 128 02 Praha 2. Odvolání je nutné podat do 15 dní po doručení rozhodnutí o zamítnutí žádosti. Pokud neuspějete s odvoláním, doporučuji Vám podat správní žalobu. Tento postup. kdy je zamítnuta žádost jen z důvodu orientace je nesmyslný. Pane Čumpelíku, NRZP ČR, jejímž jsem předsedou, sbírá podobné případy. Byl bych velmi rád, pokud byste mi poslal kopie rozhodnutí, a to na adresu v.krasa@nrzp.cz. Dále bych potřeboval spojení na Vás a případně Váš souhlas, že souhlasíte s uveřejněním Vašeho případu v médiích. Bez konkrétních příběhů se nedá nic dělat.

Pokud jde o Vaší přítelkyni, pokud je hlášena jako hlavní pečující osoba, je zdravotně i sociálně pojištěna a nemusí být v evidenci úřadu práce, jako uchazečka o zaměstnání.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud navštívíte reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz