dotaz

DOBRÝ DEN PANE KRÁSO,BLÍŽÍM SE K PROBLÉMU O BUDOUCNOSTI MÉHO POSTIŽENÉHO SYNA.V KVĚTNU MU BUDE 18LET,TED JEŠTĚ DOCHÁZÍ DO 10 ROČNÍKU SPEC.ZÁKL.ŠKOLY.LÉKAŘI NEDOPORUČUJÍ DALŠÍ STUDIUM.JSEM ZATÍM SAMOŽIVITELKA ALE PŘÍTEL KUPUJE DŮM,A MY SE K NĚMU BUDEME STĚHOVAT.SAMOZŘEJMĚ NÁS ČEKAJÍ SOUDY O SVÉPRÁVNOSTI,KTERÝ BYCH CHTĚLA ŘEŠIT SNÍŽENÍM-OMEZENÍM,NE ÚPLNÝM SNÍŽENÍM SVÉPRÁVNOSTI A SVĚŘENÍM OPATROVNICTVÍM MÉ OSOBĚ.DOTAZ ,O KTERÝ MI JDE JE TENTO,AŽ BUDEME BYDLET S PŘÍTELEM V JEDNÉ DOMÁCNOSTI,CO BUDU POBÍRAT NA SYNA,ON ZŘEJMĚ BUDE MÍT INVALIDNÍ DŮCHOD.ZŮSTANE MI I PÉČE O OSOBU BLÍZKOU,PŘÍSPĚVEK NA MOBILITU.SYN MÁ 3 STUPEN POSTIŽENÍ A PRŮKAZKU ZTP/P.A POKUD BYCH NASTOUPILA DO ZAMĚSTNÁNÍ A SYNA DÁVALA DO DENNÍHO STACIONÁŘE,ODLEHČOVACÍ SLUŽBY,CHRÁNĚNÝ DÍLNY, ATD.MĚLA BYCH I NADÁLE NÁROK POBÍRAT PÉČI O OSOBU BLÍZKOU?A JE PLAT V ZAMĚSTNÁNÍ NĚJAK OMEZEN  K TĚMTO PENĚZŮM?DĚKUJI ZA ODPOVĚD A PŘEJEME VÁM HEZKÝ DEN A HODNĚ SÍLY DO DALŠÍCH ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ OHLEDNĚ BOJE ZA  POSTIŽENÉ OSOBY,PRO KTERÉ JSTE "BOHEM".MATYSKOVÁ
 
J.Matyskova

Vážená paní Matysková,

především je důležité, abyste synovi zařídili invalůidní důchod pro invaliditu z mládí. Syn bude i nadále pobírat PnP i příspěvek na mobilitu, bydlení v domě na to nemá vliv.

Pokud byste šla do zaměstnání, tak musíte zajistit řádnou péči o svého syna. Samozřejmě, že v denním stacionáři či odlehčovací službě musí Váš syn platit za pobyt a služby, a to právě z příspěvku na péči. Pokud byste zajiš´tovala službu doma prostřednictvím jiné osoby, například, příbuzných či osobního asistenta, tak záleží na dohodě, jakou výši platby on bude požadovat za tuto péči.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.