dotaz - bydlení

Dobrý den,v současné době pobírám příspěvek na péči III.st.-těžká závislost, invalidní důchod mi byl přiznán II.stupeň, přestože se zdravotní problémy zhoršují, ale ne ty původní, přidružují se další-posudkový lékař tvrdí,že se to nesčítá,tudíž mě nemůže dát do plného invalidního důchodu.Má pravdu? To je jeden dotaz a další-nyní o mne pečuje syn, který po studiích chce jít pracovat do Prahy.Začala jsem se tedy zajímat o domy s pečovatelskou službou, ale bohužel, všude je uvedeno, že žádost může na příslušné městské části podat pouze občan žijící na tomto území MČ.Existuje i nějaká výjimka pro mimopražské zdravotně postižené občany? Děkuji za odpověď na oba mé dotazy.
 
jana

Vážená paní Jano,

je tomu skutečně tak, že při posuzování nároku na invalidní důchod se bodové ohodnocení jednotlivých diagnóz nesčítá. Posuzující orgán můlže navýšit bodové ohodnopcení hlavní diagnózy o maximálně 10 procentních bodů. Možná by bylo dobré zkusit změnit hlavní diagnózu. To by však musel nejprve Váš lékař stanovit a po té posuzující orgán přehodnotit míru invalidity.

Pokud jde o domy s pečovatelskou službou, tak je tomu skutečně tak, že jsou prioritně nabízeny občanům daného města, které takový dům zřidilo, nebo jej finančně podporuje,. Není to však nepřekročitelná věc, záleží na přístupu obce. Doporučuji Vám řešit tuo věc nasmlouváním například pečovatelské služby nebo osobní asistence. Tak abyste mohla zůstat doma.

S pozdravem Václav Krása