dotaz - Alzhaimrova choroba

Dobrý den,  můj tatínek(78 let) se stará o mojí maminku (73 let), která už 3 roky trpí alzhaimrovou nemocí, např. si sama neumí vzít léky.Tatínek jí připravuje jídlo, nakupuje připravuje jí oblečení a někdy jí i pomáhá s oblíkáním. Maminka si sama dojde na socilání zařízení. Dojde si sama např. se napít, ale např. až napotřetí. Když jede tatínek na nákup, tak maminka tu půlhodinu vydrží být sama, ale když jede např. k lékaři, tak bratr u maminky musí počkat. Já bydlím daleko , ale zajímalo by mne, jestli tatínek má nárok na nějaký příspěvek za to, že se o maminku stará a musím říci, že opravdu příkladně. I poklízí a ani není poznat, že domácnost je vedena starším mužem. Děkuji za odpověd s pozdravem Alena Němcová
 
Alena N?mcová

Vážená paní Němcová,

vaše maminka by mohla požádat o příspěvek na péči. Pokud toho není schopná, je potřeba, aby alespoň podepsala zplnomocnění pro manžela, aby mohl příspěvek na péči vyřizovat. Zplnomocnění musí být provedeno před notářem nebo na obecním úřadu. Formulář žádosti najdete na www.mpsv.cz. Vyplněný formulář žádosti pošlete doporučeně na Úřad práce příslušející bydlišti Vaší maminky.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.