Dávky na bezmocnost

Dobrý den,mám na Vás dotaz jsem doma s 2měsíční dcerou pobírám rodičovský příspěvek chci se zeptat maminka trpí roztroušenou sklerozou a bohužel se její stav zhoršuje pokud by zustala nehybna a chtěla bych se o ni postarat mam narok pobirat rodicovsky prispevek a zaroven davky na bezmocnost?Dekuji predem za odpoved
 
Šnejdarová

Vážená paní Šnejdarová,

příspěvek na péči by pobírala Vaše maminka a ne Vy. Tudíž nejste v žádné kolizi. Mohla byste pečovat současně o Vaši matku a rodičovský příspěvek by Vám nebyl krácen. Pokud byste pečovala i více let, tak po ukončení rodičovského příspěvku byste na ÚP nahlásila, že jste pečující osobou. Pokud by Vaší mamince byl přiznán II. a vyšší stupeň příspěvku na péči, tak byste byla zároveň zdravotně pojištěna a péče by se Vám započítávala do odpracované doby nároku na starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.