Atypický autismus

Vážený pane Kráso, mám syna u kterého mi byl v jeho 4,5 letech diagnostikován atipický autismus (vyšetření v APLA Praha,pravidelné návštěvy psycholožky i logopedky) jsem s ním doma,měla jsem prodloužený rodičák do jeho 7let (z důvodu péče o postižené dítě) což se na začátku letošního roku z důvodu nové sociální reformy změnilo-přešla jsem na příspěvek na péči-byl mi na syna uznán 1.stupeň závislosti (3000Kč měsíčně) o který jsem nyní od září přišla (po návštěvě terénní sociální pracovnice,která po cca 45minutové návštěvě u nás usoudila,že syn je zdráv a doslova mi sdělila,že chodí,mluví,žádná končetina mu nechybí tak co bychom chtěli uznat za postižení).Před 14dny mi přišlo písemné rozhodnutí o odejmutí 1.stupně závislosti-kdy synovi uznali pouze 1 základní potřebu kterou nezvládá tj.tělesná hygiena,ale vůbec nevzali na vědomí problémy v kominikaci a orientaci což taktéž má.Ihned jsme se odvolali.Myslíte,že máme nějakou šanci na změnu posouzení jeho zdravotního stavu?? Jsem už díky této synově diagnoze už 7.rokem doma,z toho důvodu nemám ani zaměstnání a maximálně se mu věnuji - bez mé každodenní pomoci by nyní v jeho 7 letech byl dle slov psychologů a dalších odborníků na úrovni 3-4letého dítěte.Co si o tom myslíte??Přijde mi,že terénní pracovníci nejsou žádní odborníci a speciálisté-spíš jen administrativní pracovníci,kteří diagnozám vůbec nerozumí a rozhodují neobjektivně.
 
Jitka Adamová

Vážaná paní Adamová,

ptáte se co si o tom myslím. Myslím si, že je to lumpárna. Nedokážu odhadnout, zda uspějete s odvoláním. Pokud byste neuspěla, doporučuji Vám, abyste podala správní žalobu. Ta se podává ke krajskému soudu, neplatí se poplatky a nemusí Vás zastupovat advokát. Tudíž nemáte s tím žádné výdaje. Správní žaloba má odhalit pochybení posuzovacích orgánů. Tudíž je potřeba jí směřovat na to, že posuzující orgán nevzal v úvahu všechny okolnosti. S jejím sepsáním by Vám mohla pomoci poradna NRZP ČR, tel. 266753427, poradnanrzp@nrzp.cz.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.