asistent sociální péče

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je dle zákona ošetřeno placení sociálního a zdravotního pojištění u asistenta sociální péče. Poskytuje péči na základě smlouvy držiteli příspěvku na péči IV. skupiny a s klientem nebydlí ve společné domácnosti. Jedná se tedy o osobu jinou. Musí si sám platit pojištění nebo ho za něj může platit stát a za jakých podmínek? Díky Ivana Boudová
 
Ivana Boudová

Vážená paní Boudová,

asistent sociální péče musí být osoba, která je jako hlavní poskytovatel péče. To znamená, že je uzavřen smluvní vztah mezi asistentem a uživateklem služby a uživatel služby písemeně sdělí ÚP, že asistent sociální péče je hlavní pečující osobou. V takovém případě je asistent sociálně a zdravotně pojištěn a z PnP od klienta neplatí daně. Doporučuji však, aby asistent sociální péče současně nahlásil na svojí zdravotní pojišťovnu a na OSSZ, že je hlavní pečující osobou, a tudíž, že není povinen platit sociální a zdravotní pojištění. Doba péče je pak započítávána jako doba odpracovaná při nárocích na starobní důchod.

Ještě upozorňuji, že pokud asistent sociální péče je hlavní pečující osobou, pak další osoba nemůže již být hlavní pečující osobou.

S pozdravem Vácpav Krása