18 let

Dobrý den pane Kráso, mám dotaz. Jsem student a moje mamka na mě dostává měsičně peči o blízkou osobu kvůli Deficitu F VII. Hladinu F VII mám pod 2 % tudíž těžký deficit. Můj dotaz na Vás je, jestli bych měl teoretický nárok na ČID či nikoliv a jestli po dosažení věku 18ti let bude stále dostávat mamka péči o blízkou osobu, nebo jestli dostanu (pokud teda budu mít nárok) ČID. Děkuji předem za odpověď. Jedlička Petr
 
Petr Jedli?ka

Vážený pane Jedličko,

pokud jde o PnP, tak po dovršení 18 let budete nově posouzen, protože kriteria posuzování dětí do 18 let a osob starších jsou jiná. Dokonce by asi bylo lepší, abyste sám požádal o nové posouzení, protože po dovršení 18 let Vám může být výplata PnP zastavena. Pokud jde o ID, doporučuji Vám, abyste ještě před dosažením 18 let požádal o ID pro invaliditu z mládí. Pokud by Vám byl přiznán, tak byste neměl problém s odpracovanými roky, který Vás čeká při pozdější žádosti.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.